Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

En de Oscar gaat naar…

Het is een goede tijd voor een royaltyjournalist, maar een slechte tijd voor heel veel koningshuizen. En dan ook nog in de zomer, de periode waarin er normaal niks gebeurt, omdat alle koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen op vakantie zijn.

Want het vertrek – het had meer weg van een vlucht – van Juan Carlos was wel een historisch moment. Onlangs had de BBC een gesprek met een minnares van Juan Carlos: Corinna Larsen. Zij is een in Denemarken geboren, maar in Duitsland opgegroeide vrouw die zich nog steeds Prinses zur Sayn Wittgenstein noemt, omdat ze een blauwe maandag met een Prins zur Sayn Wittgenstein getrouwd is geweest.

Bij dat soort mensen moet je meteen op je hoede zijn, want als iemand zich bedient van de achternaam van een ex-man, dan heeft die heel wat te verbergen. Corinna was oprecht verliefd geworden op Juan Carlos, die haar van zijn kant opbiechtte dat hij nog steeds treurde over de verbroken relatie met Marta, een vrouw met wie hij twintig jaar een stiekeme relatie had gehad. Dat was een publiek geheim: een tijdschrift had Marta al eens op de voorpagina gezet als ‘de echte liefde van de koning’.

Het gekke is dat die relatie Juan Carlos niet zo werd aangerekend als die met Corinna. Al zal er in de kerken op zondag geen extra gebed zijn uitgesproken voor de koning en zijn vriendin. Maar mensen zijn niet dom. Zij wisten dat Juan Carlos met een meisje van gelijke stand moest trouwen en die had in Sophia van Griekenland de perfecte bruid gevonden. Maar iedereen die iets weet van koninklijke geschiedenis, weet ook dat gearrangeerde huwelijken meestal gepaard zijn gegaan met buitenechtelijke relaties.

Eventuele kinderen uit die relaties kregen vaak hetzelfde wapen als hun vader, maar met een schuine streep erdoor. En meestal werden ze ook verheven tot graaf of baron; niemand die er wat van zei. De afgelopen 200 jaar zijn die kinderen vaak verborgen gehouden. Zie prins Bernhard en koning Albert van België. Ook koninklijke vrouwen gingen vreemd, maar moesten veel voorzichtiger zijn. Maar omdat koningen en koninginnen meestal gescheiden sliepen, was er best wat te regelen. Hoeveel koninginnen zouden kinderen hebben gebaard die niet verwekt zijn door de koning?

We zullen het nooit weten, want royals zijn zuiniger op hun DNA dan op de duurste diamant in hun schatkist. Sofia, zoals Sophia ging heten na haar huwelijk, werd bewonderd door de Spanjaarden. Ze is een echte koningin, met een warme en menselijke uitstraling. En hoewel ze voor haar huwelijk haar Grieks-Orthodoxe geloof had opgegeven om katholiek te worden, zou ze nooit een scheiding hebben overwogen. Ze wist dat dat het einde van de monarchie zou beteken en daarmee zou haar zoon Felipe het grootste slachtoffer worden van zijn vader. Maar ze heeft in 58 jaar huwelijk heel wat moeten accepteren.

Hoewel zij naar verluidt echt verliefd was op Juan Carlos, wist ze maar al te goed dat hij een dynastiek huwelijk aan moest gaan om überhaupt koning van Spanje te kunnen worden. Bij haar jawoord zal dan ook zeker iets van eigen ambitie hebben gezeten om koningin te worden. En ik vermoed dat ze het zo weer zou accepteren als dat zou moeten. Maar ja: als je door de jaren heen al die filmpjes ziet waarin Juan Carlos en Sofia zich als een gelukkig getrouwd paar gedragen, krijg je wel de neiging om ze te laten nomineren voor een Oscar!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren