Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vrouwenverslinder

De onthullingen over koning Juan Carlos hebben me verbijsterd. De Spaanse koning zou honderden – sommigen spreken van duizenden – minnaressen hebben gehad. Hij zou zelfs Diana onder de ogen van Charles hebben verleid. Dat laatste houd ik maar op een roddel, want hoe zouden die twee onder de ogen van hun partners en kinderen überhaupt wat hebben kunnen doen?

Maar dat Juan Carlos er vele vrouwen op na heeft gehouden, geloof ik meteen. Hij moest trouwen met een vrouw van gelijke stand en vond een geschikte partner in de dochter van de toenmalige Griekse koning Pavlos, die als een blok voor hem viel. Dat laatste snap ik meteen. Juan Carlos was zeker in zijn jonge jaren een knappe man.

Hij maakte aanspraak op de Spaanse troon en gold, samen met Carlos Hugo van Bourbon Parma als de favoriete kandidaat van de Spaanse dictator Franco. Die wisselde zijn mening nogal eens. De Bourbon Parma’s hadden hem gesteund in de Spaanse burgeroorlog. Maar beiden waren niet de eerste kandidaat. Hugo Carlos had zijn vader Xavier vóór hem en Juan Carlos zijn vader Juan. En aan beiden had Franco een hekel. Xavier had zich tegen het fascisme gekeerd – waarvan Franco juist een bewonderaar was – en was zelfs in concentratiekamp Dachau terechtgekomen. En Juan was eigenlijk niet de eerste in lijn.

Hij was het zesde kind van Koning Alfonso XIII en Victoria Eugenia van Battenberg, een kleindochter van de Britse koningin Victoria, die echter wel hemofilie in de familie had gebracht. Toen Franco in 1947 de monarchie herstelde, was het oudste kind, Alfonso, al overleden. Bij zijn geboorte was hij al bijna doodgebloed omdat zijn moeder per se wilde dat hij besneden werd, maar dat overleefde hij op het nippertje. Een auto-ongeluk in 1938 echter niet. Een groter probleem was dat de nummer twee, Jaime, doofstom was. Op zijn 25ste, in 1933, zou hij onder druk afstand hebben gedaan van zijn rechten op de troon. In 1949 herriep hij dit en zijn kansen keerden helemaal toen Jaime’s oudste zoon in 1972 trouwde met de kleindochter van dictator Franco. Het zou de kleindochter van Franco koningin van Spanje hebben gemaakt. Franco koos echter voor Juan Carlos, al had die een smetje op zijn naam.

In wat later ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’ werd genoemd, had Juan Carlos in 1959 zijn jongere broer doodgeschoten. Maar Hugo Carlos was inmiddels te links (lees te democratisch) geworden en Juan Carlos had dictator Franco gegarandeerd dat diens beleid na zijn dood zou worden voortgezet. Dat deed hij echter niet; hij leidde Spanje richting democratische verkiezingen en sloeg zelfs begin jaren tachtig een staatsgreep af. Honderdduizenden gingen de straat op om ‘Viva el Rey’ (leve de koning) te scanderen. Is het daar misgegaan met de vrouwen? Juan Carlos kon elke vrouw krijgen en greep die kans naar verluidt ook. Sofia en haar kinderen kwamen daar al vroeg achter toen ze Juan Carlos in de armen van actrice Sara Montiel aantroffen.

Vanaf dat moment gold er voor Sofia nog maar één ding: de troon bewaren en die niet zoals in haar eigen Griekenland ten onder zien gaan. Toen er vanaf 2012 toch allerlei pijnlijke onthullingen kwamen, zou ze Juan Carlos hebben gedwongen plaats te maken voor zoon Felipe, wat hij ook deed. Maar of het genoeg was, moet nog blijken.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren