Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Sander Zwiep met ‘Maatwerk’ op NPO Radio 4: ‘Muziek raakt een hele diepe laag’

Sander Zwiep is vanaf september elke werkdag te horen met het nieuwe programma ‘Maatwerk’ bij MAX op NPO Radio 4. Acht vragen aan de muziekfanaat.

Aan de slag bij Omroep MAX, hoe is dat tot stand gekomen?
“Jan Slagter heeft me benaderd of ik zin had om van maandag tot en met vrijdag het middag­programma te maken tussen 14.00 en 16.00 uur. Het is alsof ik elke dag naar de Efteling ga. Als je van muziek en radio houdt, is dit echt de droombaan.”

Wat kunnen we van ‘Maatwerk’ verwachten?
“Ik hou van associatief radio maken. Dus vanaf een stuk uit een bepaald land met een bepaalde sfeer kun je op een muzikale reis gaan, zodat de stukken vloeiend in elkaar overlopen. Van symfonieën naar filmmuziek en Franse chansons, enzovoort. Uiteraard wel allemaal in Radio 4-stijl. Muziek raakt een hele diepe laag van wie we zijn en draag je je hele leven met je mee. Ik wil de luisteraar een goed gevoel geven.”

Wat klonk op zondagochtend bij jouw ouders thuis door de speakers?

“Mijn vader draaide vaak cantates van Bach en mijn moeder hield meer van Van Morrison. Maar ook van Stef Bos en Herman van Veen.”

Kon je je schoolvrienden ook over­halen naar klassieke muziek te luisteren?
“Nee, dat was wel jammer. Als je zelf ergens vol van bent, dan snap je niet dat anderen dat niet hebben. Mooi dat ik nu op Radio 4 de schoonheid van de muziek mag overdragen. Niet iedereen groeit er namelijk mee op. De bezuinigingen op de cultuursector zijn daar mede de oorzaak van.”

Welk stuk kan mensen verleiden om meer naar klassiek te luisteren?
“Met een nocturne van Chopin heb je een heel introspectief, meditatief geluid. Of neem een Brandenburgs concert van Bach en iets meer romantisch en zoeter: de achtste symfonie van Dvorˇák, derde deel. Er is zo veel moois; luister maar elke dag tussen twee en vier.”

Je bent een enorme muziek­verzamelaar; op welk exemplaar ben je het meest trots?
“Ik heb veel speciale cd-boxjes, één van de voordelen van werken bij de omroep. Ik kwam erachter dat een box van het Mahlerfeest uit 1995 op eBay 900 dollar waard is, dat vind ik wel gaaf. Op reis ga ik altijd kringloopwinkels in. Zo heb ik in Innsbruck cd’s met originele Oostenrijkse blazersmuziek op de kop getikt. Maar ik moet oppassen dat het niet uit de hand loopt.”

Je bent zelf een fervent toetsenist. Treed je ook op?
“Nu ik een gezin heb, niet meer zo. Vroeger zat ik in diverse bandjes, van elektropop tot indie. Iemand heeft me laatst gevraagd weer eens wat te gaan doen. Maar dat wordt dan geen klassieke muziek, maar lekker ‘maaien’.”

Maatwerk
vanaf 7 september tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 4

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren