Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Ik weet nog alle handelingen om van klei steen te maken’

Naam: Ans Temmink-De Weerd
Geboortejaar en -plaats: 1951 in Vorst
Beroep: samen met haar man beheerde ze twee fotozaken
Woonplaats: Silves in Portugal, waar ze nu als beeldend kunstenaar werkzaam is.

Mijn hele jeugd heeft in het teken van de steenfabriek Het Hoendersnest van mijn vader gestaan. We woonden tegenover de fabriek aan de oever van de IJssel, vlakbij Zutphen, in het dorp Hoven.

Altijd was er bedrijvigheid rond het terrein en in het gebouw. Naast ons woonhuis was een houten huisje gebouwd, waar het kantoortje van mijn vader was gevestigd en de telefoon stond, met nummer 468. Omdat mijn vader altijd in de fabriek bezig was, moesten wij de bel luiden om hem te roepen. Het bracht een hard, intens geluid voort dat tot diep in de fabriek doordrong om mijn vader te waarschuwen dat zijn komst gewenst was. Hij was altijd aan het werk en was een strenge, maar ook zorgzame vader.

Soms nam hij me mee naar het land waar de klei voor de stenen werd gewonnen en dat met de groene locomotief naar de fabriek werd gevoerd. Heerlijk was het om mee te rijden door het landschap en langs de boerderijen. Nog weet ik alle handelingen die verricht moesten worden om van de klei een bruikbare steen te maken. De drooghutten, tunnels en droogbanen, de ringovens, de handvormen, de strengpersen.

Er werkten zo’n honderd man in de fabriek; stokers, inkruiers, uitkruiers, opzetters en uitzetters, die bijna allemaal in het dorp Hoven woonden en een hechte gemeenschap vormden. Ze hadden een lied dat bij speciale gelegenheden werd gezongen: ‘Wie bunt de jongens ut de Heuve En dat willen de stadse niet geleuven Wie bunt de jongens van de stenebakkerie En as ie ons niet geleuve wil Dan loop ie moar veurbie’ Inmiddels zijn alle steenfabrieken langs de IJssel verdwenen. De fabrieksbel staat bij ons huis in Silves, al zal ik er de buurt nooit mee opschrikken.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren