Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Wand vol vistreeften

De verzameling van Mieke van Oostveen is heel bijzonder. Zij verzamelt vistreeften en 38 stuks hangen aan de muur in haar keuken in Utrecht.

Ze zegt: “Ik heb mijn zus er ook tien gegeven, want het wordt hier veel te vol. Ik heb namelijk ook nog ander servies.” De meeste mensen kennen het woord vistreeft niet eens. Volgens Van Dale is een treeft een roostertje om hete pannen op te zetten.  Het is ook een ijzeren drievoet.

Mieke legt uit: “Vroeger kon je geen gebakken vis kopen, dat moest de huisvrouw zelf maken. Als je in die tijd een duurder servies kocht, was daar altijd een diep bord bij waarop een vistreeft lag, zodat het vet van de gebakken vis door de gaatjes van de treeft kon kruipen. Het was dus eigenlijk een uitlekschaal en onderbord.”

In antiekwinkels kun je nog prachtige vistreeften kopen. Van porselein, zilver en van ijzer. Zij zijn vaak zeer aan de prijs. Op Marktplaats kun je ook terecht voor treeften, voor enkele tientjes. “Maar ik verzamel alleen porseleinen treeften.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren