Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Tjirp, tjirp

Op een terras ergens in Frankrijk in de zon. Wat hoort u? Het geluid van warmte, van boomkrekels die hard tjirpen. Ook in eigen land, als het warm genoeg is, hoor je krekels. Het zou een boomkrekel kunnen zijn, want sinds 2004 zitten ze ook in ons land. Maar groter is de kans dat het een bos- of een veldkrekel is. Ze maken niet zo veel lawaai als hun boomcollega’s, maar als achtergrondkoor zorgen ze wel voor een zomers sfeertje.

Hoe ze het doen? Bij de mannetjes loopt onder elke vleugel een soort strijkstokje, bedekt met tandjes. Halen ze de bovenkant van de ene vleugel langs de onderkant van de andere, langs de strijkstok dus, dan ontstaat het tjirp-geluid. Hoe warmer het is, hoe sneller de mannetjes tjirpen. De vrouwtjes hebben die strijkstok niet, maar zij hebben net als de mannetjes wel trommelvliezen onder hun voorpoten. Daarmee horen ze, net als u en ik, dat zomerse geluid.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren