Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Steeds minder sterfte door hartziekten

Sterk verbeterde cardiologische zorg in Nederland heeft geleid tot een scherpe daling van het aantal mensen dat per jaar overlijdt aan ziekten van het hart en de bloedvaten. Dat blijkt uit nieuwe langetermijngegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vijftig jaar geleden, begin jaren zeventig van de vorige eeuw, waren hart- en vaatziekten in Nederland een complete gezondheidsramp. Toen stierven elk jaar in Nederlandse ziekenhuizen ruim 50.000 patiënten. Nu is dat aantal teruggelopen naar 37.000.

De verbeteringen in de destijds internationaal sterk achterblijvende Nederlandse hartzorg ontstonden toen de Nederlandse Hartpatiënten Vereniging uit eigen beweging hart-luchtbruggen opende met behandelcentra in de VS en Engeland. Wekelijks vlogen 20 tot 25 patiënten veelal hun redding tegemoet. De Nederlandse politiek deed echter weinig tot niets.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren