Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Angst voor het zwarte gat

Arjen Robben begint weer, bij zijn eerste liefde FC Groningen. Wesley Sneijder overweegt een comeback. Beiden zijn 36. Ze lijken hun draai in de gewone maatschappij nog niet helemaal te kunnen vinden, anders zouden ze hun ‘kicksen’ niet uit de kast hebben gehaald.

Vader als drijvende kracht
Voor het geld hoeven ze het al lang niet meer te doen, want ze behoren tot de rijkste voetballers uit de Nederlandse geschiedenis. Wat drijft hen? In de eerste plaats, denk ik, hun passie. Van kindsbeen af waren ze, aangemoedigd door hun ouders, met voetbal bezig. Pa Hans Robben was bij het amateurclubje Bedum de eerste trainer van Arjen en regelde, op diens zestiende, het eerste profcontractje bij FC Groningen. Barry Sneijder, de pa van Wesley, zorgde dat zijn zoon onderdak kreeg bij het Utrechtse DOS en bracht hem daarna vele jaren dagelijks met de auto naar de jeugdtrainingen van Ajax.

Ware volkshelden
Door hun grote talent, doorzettingsvermogen en blinde ambitie kwamen ze stapje voor stapje hogerop. Mede door hun uitstraling en toegankelijkheid groeiden ze uit tot volkshelden.

Hoe diep kan iemand zinken?
In 2019 stopten ze. Bayern München zwaaide Robben feestelijk uit, een club uit het oliestaatje Doha nam met een extra bonus afscheid van Sneijder. Arjen verhuisde met zijn gezinnetje naar een Hollywoodachtig landgoed aan de rand van Groningen, terwijl Wesley in een zwart gat belandde. Privé raakte hij de weg een beetje kwijt. Het was in- en intreurig toen ik beelden zag waarop hij laveloos op het dak van een auto danste. Hoe diep kan iemand zinken? Dat hij uit het dal klauterde, dankte hij aan Kees Jansma, met wie hij aan een biografie begon te werken. Toen ik Kees voorhield te vermoeden dat hij de wispelturige Sneijder van de ondergang heeft gered, beaamde hij dat. “Ik heb Wesley geadviseerd weer tegen een bal te trappen”, zei hij. Inmiddels traint hij bij een amateurploegje, met in zijn achterhoofd de hoop binnenkort bij FC Utrecht aan de bak te kunnen.

‘Een leeg leven’
Arjen Robben en Wesley Sneijder beschouwen een leven zonder voetbal als incompleet. Ik begrijp dat. Als een artiest niet mag zingen, voelt hij zich ook niet happy. Zo mist mijn goede vriend Frans Bauer de optredens enorm, maar hij heeft iets omhanden: meehelpen bij het renoveren van zijn villa. “Daar stort ik me op, dat vult mijn dagen”, zegt hij. “Een leven zonder doelen is een leeg leven.”

‘Ik houd mijn hart vast’
Met wijlen Piet Keizer en Wim Suurbier, twee eigenzinnige voetbaliconen, had ik het daar regelmatig over. “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als bij Ajax”, vertelde Piet me. “Op mijn 31ste hield ik het voor gezien. Te vroeg. Grote spijt van. Je moet doorspelen zolang je kan. En zorgen dat je een hobby hebt.” Arjen Robben tennist en wil een managementstudie volgen. Van Wesley Sneijder weet ik het niet. Voor zijn toekomst houd ik mijn hart vast.

FC Groningen – Heracles

Zaterdag 1 augustus 20.00 uur FOX Sports

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren