Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Mijn vader was een echte wereldburger’

Naam: Lynda Deutz
Geboren: 1961 in Rotterdam, waar ze nog steeds woonachtig is.
Opleiding: kunstacademie Willem de Kooning en studie Nederlands. Naast haar werk als beeldend kunstenaar is ze werkzaam in het onderwijs.

Het logboek dat mijn vader Dolf Deutz in 1948 maakte, vormt nog steeds een inspiratiebron voor mij. Ik lees er regelmatig in en zie de invloeden van het boek terug in mijn schilderijen.

Er staan tekeningen in, foto’s, verhalen en aantekeningen. Hij is in 1926 geboren en was toen hij het creërde dus nog een jonge man. Je ziet dat hij na de oorlog het gewone leven weer probeerde op te pakken. Hij schreef over dagelijkse dingen, zoals een bezoekje aan de dierentuin.

“The Daily Picture heeft vandaag de dierentuin bezocht”, schreef hij dan. Ook de seizoenen beschreef hij met verwondering, wat heel mooi is om te lezen. In de oorlog heb je daar kennelijk geen oog voor. Later heeft hij veel van dit soort boekjes gemaakt, maar deze vind ik het meest bijzonder. Toen de oorlog begon, zat hij op het gymnasium. Hij had al veel interesse voor fotografi e en kunst, hij kon ook mooi tekenen. Zijn vader had clichéfrabriek Deutz opgericht. Tijdens het bombardement op Rotterdam raakte de familie huis en haard kwijt. De zus van mijn oma, die in Berlijn woonde, was de enige die hen wilde en kon opvangen.

Daar is hij gaan fotograferen. Mensen wilden zich in die bizarre omstandigheden kennelijk nog graag vast laten leggen. Eén van die opdrachtgevers was een Rus, met wie hij bevriend raakte en van wie hij Russisch leerde. Zo kon hij aan het eind van de oorlog contact met de Russische militairen maken en fotografeerde hij de soldaten. Dat heeft een unieke collectie opgeleverd. We overwegen nu de duizenden negatieven aan het fotomuseum te schenken. Mijn vader was een polylinguïst; naast Russisch sprak hij Chinees, Deens, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Engels. Het kostte hem geen enkele moeite een taal te leren. Hij was een echte wereldburger en stond voor alles en iedereen open. Maar het belangrijkste was misschien dat hij ook een lieve vader was. Dankzij zijn logboek voel ik zijn stimulerende geest nog steeds.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren