Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Queen in quarantaine

Op 10 juni werd de Britse prins Philip 99 jaar en begon hij aan zijn honderdste levensjaar. Ik denk dat als je eenmaal 99 bent, en nog redelijk gezond, je ook je honderdste verjaardag wilt vieren. En de Hertog van Edinburgh is nog zeer vitaal. Nadat hij vorig jaar een auto-ongeluk veroorzaakte, wilde koningin Elizabeth dat hij niet meer zelf zou rijden. Maar dat weigerde hij te accepteren. Pas toen de politie zijn rijbewijs introk, dwong dat hem te stoppen. Het bleek ook dat er in het Verenigd Koninkrijk niemand boven de 95 was die nog een rijbewijs had, behalve Philip dan. De instanties hadden het gewoonweg niet aangedurfd om het in te trekken. Bovendien waren ze ervanuit gegaan dat hij sowieso altijd gereden werd. Ik ben benieuwd of diezelfde instantie volgend jaar, als Elizabeth 95 jaar wordt, het dan wel aandurft om haar rijbewijs in te trekken…

In het Verenigd Koninkrijk rekent men erop dat Elizabeth op haar 95ste zoon Charles zal benoemen tot Prins Regent. Daarmee neemt hij alle taken over van zijn moeder, maar wordt hij geen koning. Elizabeth vindt dat ze niet kan aftreden, zoals Beatrix deed, omdat ze ook het hoofd van de Anglicaanse Kerk is. En daarvoor is ze gezalfd en geolied, en heeft ze gezworen levenslang die positie te vervullen. Afstand doen van de troon, maar wel hoofd van de Anglicaanse Kerk blijven, vindt zij onmogelijk omdat de kroning verweven is met de religieuze positie. Het ene kan niet zonder het andere, vindt zij. Maar zij en Philip zijn nog extreem vitaal voor hun leeftijd. Philip rijdt nog steeds, al is het dan met paard en wagen en hij is nog steeds krachtig genoeg om op de bok te klimmen. En de koningin maakt momenteel twee keer per week een rit op haar vijftienjarige pony Fern.

Vanwege de quarantaineregels voor hoogbejaarden leven de Queen en haar man al bijna twee maanden in een soort isolement. Ze worden verzorgd door 22 man personeel die allemaal een kamer in Windsor Castle hebben gekregen en geen contact met de buitenwereld hebben. Elizabeth ondertekent wel nog steeds de wetten van het land en heeft inmiddels al drie keer een televisietoespraak gegeven. Op de verjaardag van Philip was er een verjaardagslunch met de Queen, maar niemand van de familie kwam langs. Alle kinderen en kleinkinderen hadden contact via de beeldtelefoon. Maar de koningin en haar man moeten naast het isolement ook allerlei nare familiezaken verwerken. Hun oudste kleinzoon Peter Philips maakte bekend te gaan scheiden van echtgenote Autumn. En ook David, de zoon van Elizabeth’s overleden zuster Margaret, kondige in februari het einde van zijn huwelijk aan. En dan is er het drama rondom zoon Andrew, die al zijn koninklijke functies moest opgeven vanwege zijn banden met een pedofiel, die in zijn cel zelfmoord pleegde. De prins gaf daarover een desastreus interview waarin hij geen medeleven toonde met de slachtoffers, maar vooral bezig was zijn eigen straatje op een onhandige manier schoon te vegen. Ook het vertrek van Harry uit de koninklijke familie liet diepe sporen achter bij zijn grootouders. Maar de allergrootste verandering was wel dat Elizabeth en Philip ineens twee maanden sámen moesten doorbrengen. En dat is in hun bijna 73 jaar oude huwelijk maar zelden voorgekomen…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren