Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Thuis bij de koning

De koningin en de koning hebben sinds ze op Huis ten Bosch wonen daar al meer gewerkt dan op Noordeinde, dat nota bene hun werkpaleis is. Dat ligt midden in het centrum en zeker de koning, die in één van de hoek­kamers zit, heeft een mooi zicht op de winkelstraat het Noordeinde.

Dichterbij het volk kun je een vorst eigenlijk niet krijgen. Daar vinden vooral grote lunches plaats, soms een staatsbanket, het gesprek met de minister-president en daarna met de plaatsvervangend directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst. Die wordt door de koning waarschijnlijk gewoon bij diens voornaam Freek genoemd, omdat hij hiervoor de algemeen secretaris van de koning was en ze elkaar dus goed kennen.

Dat betekent overigens niet dat Freek Manche de koning ook tutoyeert, maar een bepaalde informaliteit is er wel. De RVD heeft vaak de wens van de media gekregen de koning en de koningin, en niet te vergeten de prinsessen, wat meer in hun eigen omgeving te laten zien. En die wens werd op Koningsdag noodgedwongen door het corona-drama vervuld. Uit goede bron wist ik dat de koning er tegenop zag en het eigenlijk had willen tegenhouden. Maar alle mogelijke oplossingen gingen min of meer in tegen de regels en adviezen van de RIVM. En de koning wilde wat dat betreft geen enkele concessie doen; zijn gezin en hij moeten het goede voorbeeld geven.

En dus waren er één fotograaf en één cameraman bij de momenten die op internet en tv te zien waren. In de vestibule, zeg maar de hal van Huis ten Bosch, werd de toespraak opgenomen. Hij deed het niet live, want dan kunnen versprekingen, waarbij zijn gezin hem uitlacht, pijnlijk zijn. Voor zover ik te weten ben gekomen, stond de toespraak er in één keer op. Daarna liep het gezin het bordes op om te zwaaien naar de mensen bij het hek.

Om vervolgens het Wilhelmus mee te zingen op het balkon aan de andere kant van het paleis. De toost met de hele familie werd iets eerder opgenomen, omdat de verbinding met alle familieleden natuurlijk wel moest slagen en men tijd moest hebben om met één cameraman alles goed in beeld te brengen. De prinsessen deden aan veel meer mee dan verwacht en we hebben met name Alexia en Amalia daardoor een beetje beter leren kennen. Het was de koning niet slecht bevallen dat hij iets van zijn thuis liet zien. En dus stuurden de Oranjes op de zaterdag dat eigenlijk het Eurovisie Songfestival gehouden zou worden een foto het land in, waarmee ze duidelijk maakten dat ook zij de speciale uitzending zouden volgen.

De grootste verrassing kwam echter de dag daarna, op Máxima’s verjaardag, toen de koningin liet zien hoe ze haar lievelingskoekjes bakte. Met recept en al. Dat is in ruim 200 jaar Oranje nooit te zien geweest: een Oranje in de keuken. En volgens velen was dat maar beter ook. Ook Máxima noemt zichzelf geen keukenprinses, maar deze koekjes maakte ze met een goede reden. Het was een recept van haar moeder, die haar appartement in Buenos Aires heeft verkocht en nu al een paar weken bij haar dochter verblijft. En op haar dochters verjaardag kreeg Maria del Carmen op Huis ten Bosch Alfagones, de koekjes die ze vroeger voor haar kinderen maakte. Ik vond het leuk en lief. Dus die reportages vanuit Huis ten Bosch smaken naar meer!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren