Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

‘Het was het enige voorwerp dat de oorlog had overleefd’

Naam: Ruti van Thijn
Geboren: 1934 in New York City
Huidige woonplaats: Amersfoort
Beroep: was werkzaam in het onderwijs

Mijn grootmoeder, Hubertine Caroline Edersheim-Van den Bergh (‘Oma Hubje’), overleefde het concentratiekamp Theresienstadt. Na een lange gevangenschap, die eindigde met een zware reis in een open veewagen naar Zwitserland, kwam ze weer in Nederland terecht. Haar man en de meeste familieleden hadden minder geluk.

Samen met haar dochter, mijn tante Berth, bezocht ze haar vroegere woning in Den Haag. Het ooit zo prachtige huis was helemaal vernield. De volledige huisraad was verdwenen. Zelfs de trappen naar de bovenverdieping waren gesloopt. Na jaren in het concentratiekamp te hebben gezeten en het verlies van haar familie, moest ze ook deze schok verwerken. Bij het huis was een appartement gevestigd, waar Piet had gewoond, een vriend van de familie die allerlei klusjes voor hen verrichtte. Toen hij trouwde, schonk mijn oma hem een kostbare klok uit haar huishouding, die hij altijd zo mooi vond. Bovendien mocht hij met zijn vrouw Marga in het appartement wonen. Lang hebben ze er niet van kunnen genieten. Ze werden afgevoerd en hebben de oorlog niet overleefd.

Ook van het appartement was weinig over. In de keuken hing nog één kastje scheef aan de muur. Berth opende het keukenkastje, schoof een plank opzij en daar stond de klok van Piet. Het was het enige voorwerp in het huis dat de oorlog had overleefd. Mijn oma is er
nooit meer teruggekeerd. Toch heeft ze het leven weer opgepakt. Ik heb haar leren kennen als een levendige, creatieve vrouw en ben bijzonder op haar gesteld geraakt. Na haar overlijden in 1963 heb ik de klok gekregen. Ik vind hem nog steeds mooi, maar het verhaal dat eraan verbonden is, heeft de grootste waarde voor mij.

Deze rubriek gaat over voorwerpen waaraan een bijzondere herinnering of gebeurtenis is verbonden. Een voorwerp dat altijd een plekje in iemands hart én huis zal behouden. Heeft u ook een mooi verhaal? Laat het ons weten via redactie@maxmagazine o.v.v. ‘Dit gooi ik nooit weg’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren