Abonnementen service: 035 - 2019505

Het einde van de selfies?

Prins Charles heeft corona gekregen, prins Albert van Monaco óók. En als Oostenrijk nog een keizerrijk was geweest, dan had de man die nu keizer zou zijn, Karl von Habsburg, zich ook moeten ziekmelden. Het is eigenlijk een wonder dat (tot nu toe) niet meer royals ziek zijn geworden.

Want als er één groep mensen is die dagelijks vele handen schudt, voor selfies moet poseren en met mensen praat die echt geen anderhalve meter afstand houden, dan zijn het wel de prinsen en prinsessen. Koningen en koninginnen dwingen met hun positie al meer afstand af, maar dan nog zullen ze dagelijks vele handen schudden. De Britse koningin Elizabeth deed dat in de week voordat bij haar zoon corona werd vastgesteld nog zonder handschoenen, terwijl ze op de meeste momenten van de dag gewoon handschoenen draagt. Ons koningspaar kreeg op 17 maart een brief uit Lech, waarin stond dat alle gasten die er in een bepaalde periode waren geweest twee weken in quarantaine moésten. Vanaf 17 maart. Maar ons koningspaar, dat nog van niks wist, ging op staatsbezoek naar Indonesië, waar uit voorzorg geen handen werden geschud. Eenmaal terug in Nederland ging het paar niet in quarantaine; ze kozen voor ‘social distancing’. In de praktijk betekende het dat ze hun afspraken via Skype deden en het paleisterrein niet verlieten. Zij werkten twee weken thuis en ontvingen daar niemand.

De koning en koningin besloten om naast enkele onaangekondigde bezoeken aan organisaties die betrokken zijn bij de bestrijding van de ziekte, ook aandacht te geven aan de kleine organisaties, die vaak alleen maar door vrijwilligers worden gerund. Ook zij blijven hun werk doen dat nu veel meer risico van besmetting geeft. Zo belde de koningin onlangs spontaan Conny Helder, directeur van ‘Tante Louise’, een zorginstelling in Bergen op Zoom. Ze wilde uit de eerste hand horen hoe het ging met ‘Tante Louise’, dat met vele vrijwilligers mensen helpt bij het op een waardige manier oud worden. Máxima vroeg naar de organisatie, naar alle medewerkers en vrijwilligers, maar ook naar de cliënten en hun mantelzorgers. “Ze wenst iedereen heel, heel veel sterkte. Ze is heel goed op de hoogte van de problematiek in Brabant en goed geïnformeerd over de wijze waarop we proberen door samenwerking het coronavirus het hoofd te bieden. Ze sprak daarvoor ook haar waardering uit. Samen met haar man leeft ze enorm met ons mee”, schreef Conny Helder op haar Facebookpagina.

Willem-Alexander ging naar Tilburg om daar met de GGD te praten. En vanuit het paleis belde hij ook met diverse organisaties. Hoewel de gesprekken bijna allemaal 20 minuten duurden, werd de getoonde interesse zeer op prijs gesteld. Als de koning en de koningin bellen om iedereen te bedanken en te steunen, dan geeft dat toch een goed gevoel in een verder zeer zware tijd.

Wat deze crisis wel duidelijk maakt is dat de door velen geprezen ongedwongen manier waarop de royals met het publiek omgaan echt niet meer kan. Selfies maken met wildvreemden moet je gewoon niet doen. Handen schudden met honderden mensen op Koningsdag: gaat niet meer gebeuren. Nu al helemaal niet omdat het afgelast is, maar straks na corona ook niet meer.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren