Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Slippendragers

In Nederland zijn journalisten die zich bezighouden met het Koninklijk Huis vaak jaloers op de persdienst van de Britse monarchie. Die zit immers in de paleizen en zou daardoor veel meer op de hoogte zijn van wat er speelt aan het hof. Vanuit Kensington Palace wordt gereageerd op ontwikkelingen rond Kate en William, de hertog en hertogin van Cambridge. Vanuit Buckingham Palace worden journalisten te woord gestaan over de koningin en haar kinderen.

Zoon Charles heeft zijn eigen persvoorlichters, die vanuit St James’ Palace hun werk doen. De voorlichters proberen een zo goed mogelijke vertrouwensband met de journalisten op te bouwen, zodat ze eventuele geruchten tijdig de kop kunnen indrukken en af en toe ook bewust wat kunnen laten lekken. Zo is het een publiek geheim dat prins Charles zich al jaren ergerde aan zijn broer Andrew, die allerlei contacten onderhield met zeer rijke, maar ook zeer omstreden figuren. Naar verluidt hebben de persmensen van de Britse troonopvolger dat de afgelopen jaren genoeg in de oren van journalisten gefluisterd om te weten dat Charles het niet voor hem zou opnemen in de beruchte Epsteinzaak. Andrew bleef met de miljardair omgaan, ook na diens veroordeling. Nadat een voormalige prostituee had beweerd op haar zeventiende gedwongen te zijn tot seks met de prins, claimde Andrew in een interview met de BBC dat hij de vrouw nooit had ontmoet. De PR-man van de prins had enkele weken daarvoor ontslag genomen, omdat hij niet wilde meewerken aan dit desastreuze interview. In het paleis zitten heeft dus zeker nadelen: men is in dienst van de koninklijke familie en het is niet altijd makkelijk om tegen de wensen van je baas in te gaan. Dat kan alleen door ontslag te nemen. De mensen van onze eigen Rijksvoorlichtings­dienst zitten niet in het paleis en hebben relatief weinig contact met de leden van het Koninklijk Huis. Al is dat sinds het aantreden van Willem-Alexander wel iets verbeterd. De koning kan rechtstreeks gemaild worden, terwijl vragen tijdens de regeringsjaren van Beatrix altijd via haar secretaris overgebracht en beantwoord werden. De plaatsvervangend directeur-generaal van de RVD heeft elke week een gesprek met de koning waarin lopende zaken besproken worden. En dat gebeurt, zo heb ik me laten influisteren, zeer openhartig. De RVD is onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken, waar de minister-president de scepter zwaait. Daardoor weten de ambtenaren dat ze rugdekking hebben van de premier, die feitelijk de baas is van het Koninklijk Huis. Waar premier Kok de Oranjes zeer strak en vooral stil hield, geeft Rutte ze juist de vrije hand. Pieter van Vollenhoven twittert erop los en Rutte staat zelfs toe dat de RVD sancties oplegt aan media die zich niet aan de afspraken houden. Waarom? Omdat de koning liever niet naar de rechter gaat vanwege de slechte publiciteit die dat oplevert. En dus zijn de onafhankelijk geachte ambtenaren soms toch een beetje lakeien.

Agenda Koninklijk huis 2020

17 maart
Prinses Beatrix is bij de receptie ter ere van het honderdjarig bestaan van de Anglo-Netherlands Society in Kensington Palace, Londen.

18 maart
Koningin Máxima ontvangt gemeenten voor ondertekening van het pact voor een schuldenzorgvrij Nederland op Paleis Noordeinde, Den Haag.

20 maart
Prinses Beatrix opent de tentoon­stelling ‘Koninklijk Blauw’ in het Kunstmuseum Den Haag.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren