Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Corona…Zo houdt u het risico beperkt

In rap tempo grijpt het coronavirus om zich heen. Net als het aantal infecties neemt ook het aantal maatregelen tegen verdere verspreiding toe. Onze gezondheidsredacteur Stan van Eck zet zin en onzin op een rij.

Vorige week las ik in het ‘Dagblad van het Noorden’ deze uitspraak van een oudere dame: “Met een flinke verkoudheid ben ik ook weg.” Hier is geen speld tussen te krijgen. Ouderen hebben een verminderde weerstand, dat is een biologisch gegeven. Is er ook nog eens sprake van één of meerdere chronische ziekten (bij de meeste ouderen is dat het geval), dan is er een extra verhoogd risico op overlijden. Dit geldt niet alleen voor het coronavirus, dit geldt voor elk virus. Daarom overlijden bij elke griepgolf telkens zo veel ouderen. Zolang er geen vaccin is, is het enige dat je kunt doen maatregelen nemen om de verspreiding te voorkomen en om besmetting te voorkomen.

SARS, griep of corona?
SARS (2002/2003) en corona (officieel COVID-19 genoemd) behoren tot dezelfde groep virussen. Er zijn duidelijke overkomsten, maar ook duidelijke verschillen. Het ziektebeeld bij corona is minder ernstig. SARS was dodelijker, maar corona is veel besmettelijker waardoor het totaal aantal mensen dat overlijdt nu al hoger is.

Wereldwijd sterft elk jaar een kwart tot een half miljoen mensen aan de gewone wintergriep. Ondanks de vaccins die in veel landen gebruikt worden. Op het eerste oog maakt dat het coronavirus minder ernstig, maar omdat het een nieuw virus betreft, heeft nog geen mens antistoffen aangemaakt. Dat kan betekenen dat heel veel mensen besmet raken, veel meer dan bij griep doorgaans het geval is. Wetenschappers noemen percentages tot veertig en zelfs tot zeventig procent. Het coronavirus lijkt dus minder schadelijk dan het SARS-virus en is mogelijk zelfs minder schadelijk dan een griepvirus, maar als het heel veel mensen weet te bereiken, kunnen de gevolgen toch groter zijn.

Meer weerstand
Alle maatregelen zijn gericht op het indammen van de verspreiding van het virus. Het is belangrijk om de adviezen van het RIVM en de GGD goed op te volgen. Daarnaast speelt de weerstand een belangrijke rol. Oudere mensen hebben vaak van nature een mindere weerstand. Algemene tips om de weerstand te verhogen zijn: zorg voor goede voeding (eet dagelijks minimaal 250 gram groenten en 200 gram fruit en eet verder vooral volkorenproducten), neem voldoende rust en beweeg voldoende.

‘Bijwerking’: eenzaamheid
Er is zelfs een nieuw begrip geïntroduceerd: ‘sociale onthouding’ (geen nieuwe sociale contacten aangaan en bestaande beperken). Met name wordt geadviseerd niet op bezoek te gaan bij kwetsbare ouderen als je je grieperig voelt of verkouden bent. Keerzijde van de sociale onthouding is mogelijk eenzaamheid. Er komen minder mensen over de vloer bij ouderen en veel ouderen gaan zelf de deur niet meer uit om de problemen niet op te zoeken. Iets vaker bellen of ‘Facetimen’ kan een goed alternatief zijn.

Contant betalen
Hoewel volgens het RIVM de kans klein is dat mensen besmet raken via geld, roept het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel op in de supermarkt te betalen via pin. Bij betaling met contant geld kan er handcontact zijn tussen de klant en de kassamedewerker. Wie niet wil of kan pinnen, wordt verzocht het geld op de kassa te leggen en het wisselgeld ook weer van de kassa af te pakken.

Huisdieren
Er is geen bewijs dat gezelschapsdieren ziek kunnen worden van het coronavirus of dat zij het virus verspreiden naar mensen. Mensen die drager zijn van het virus wordt wel geadviseerd contact met huisdieren te vermijden. Dat betekent: niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren