Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Beter 24 uur bloeddruk meten

Een hoge bloeddruk is de belangrijkste behandelbare risicofactor voor hart- en vaatziekten. Die ziekten zijn het best te voorspellen door de bloeddruk een dag lang te meten, ook tijdens de slaap. Eenmalige of meervoudige metingen bij een arts of in het ziekenhuis zijn minder geschikt.

Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven. De 24-uursmeting is betrouwbaarder doordat er sprake is van (veel) meer meetmomenten. Die meetmomenten vinden bovendien plaats in de thuissituatie. En ten slotte stijgt de voorspelbare waarde van de bloeddrukmeting doordat ook ’s nachts gemeten wordt als de bloeddruk niet beïnvloed wordt door lichamelijke inspanningen of bijvoorbeeld eten. Een hoge bloeddruk veroorzaakt wereldwijd 10 miljoen overlijdens per jaar. Door de bloeddruk te meten kan preventief ingegrepen worden met leefstijladviezen en/of medicijnen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren