Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Paleistiran

Henri’s moeder vond haar schoondochter waarschijnlijk een golddigger

Voor de één is Luxemburg een landje waar je prachtig kunt wandelen of goedkoop benzine kunt tanken. Voor de ander een land waar je snel doorheen rijdt omdat het er ontzettend saai is. Dat het een groothertogdom is, weet niet iedereen. En dat is de reden dat de misschien wel pittigste soap rond een regerende familie nog nauwelijks buiten Luxemburg in het nieuws is geweest. Daar kwam verandering in toen premier Bettel eind januari een rapport openbaar liet maken dat een geheel ander licht werpt op de familie en met name groothertogin Maria Teresa, de vrouw van het staatshoofd, groothertog Henri.

De premier vond ditnodig omdat er aan het hof in vijf jaar tijd 51 personeelsleden waren vertrokken of ontslagen. Eén zou zelfs zelfmoord hebben gepleegd. Velen deden hun verhaal in de media en de rechters stelden de klagende ex-medewerkers altijd in het gelijk, waardoor de staat, die immers voor de personeelskosten opdraait, tonnen moest uitkeren. Dat de vrouw van de groothertog een schrikbewind voert, is slecht voor de staatskas, maar nog slechter voor het aanzien van de familie. En dat terwijl Maria Teresa (63) ooit de lieveling van heel Luxemburg was. Ze was met haar familie uit Cuba naar Zwitserland gevlucht, waar haar vader een succesvol bankier werd. Henri werd verliefd op de een kop kleinere, mooie Cubaanse. Zijn moeder, Josephine Charlotte, de oudere zus van de Belgische koningen Boudewijn en Albert, was echter tegen de verbintenis. Ze had een hele lijst bezwaren: niet van adel, te dik, spreekt geen Frans, te klein naast Henri en… hoogstwaarschijnlijk een golddigger.

Nu stond Luxemburg bepaald niet bekend als een liberaal land, maar de meeste inwoners vonden 39 jaar geleden dat Henri zijn hart moest kunnen volgen. En met steun van het parlement trouwde het paar. Het kreeg vijf kinderen: vier zoons en een dochter. De monarchie stond er daardoor beter voor dan ooit. En omdat Henri en Maria Teresa bepaald niet publiciteitsschuw waren, werden ze de lievelingen van de media.

Maar achter de paleismuren woedde een felle strijd tussen de groothertogin en de erfgroothertogin. In 2002 kwam het tot een uitbarsting toen Maria Teresa samen met Henri de media uitnodigden om een boekje open te doen over de boze schoonmoeder. Josephine Charlotte kon evenmin voorkomen dat Maria Teresa haar opvolger werd bij het runnen van de hofhouding. Maar daar haalde ze wel postuum haar gelijk. Maria Teresa bleek een tirannieke wispelturige groothertogin die om niets uit haar vel kon springen. Niemand was veilig.

Als ze iemand weg wilde hebben, ook al had hij een vlekkeloze staat van dienst, dan moest die persoon meteen vertrekken. De waan van de dag ging heersen. Maria Teresa zette net zo makkelijk de door de staat betaalde werknemers privé in en hield ook nauwelijks een boekhouding bij. Het rapport van 44 pagina’s noemt de groothertogin maar liefst 29 keer. Ze nam aan wie ze wilde en ontsloeg wie ze wilde. Het advies van de door de premier ingehuurde adviseur Jeannot Waringo, die meeliep aan het hof en sprak met personeelsleden en ex-medewerkers: haal haar daar weg en laat elk ontslag of nieuwe werknemer ook door de premier beoordeeld worden. In het organogram bij het rapport komt Maria Teresa niet meer voor. Maar durf je als personeelslid een opdracht van de groothertogin te weigeren?

AGENDA 2020 Koninklijk huis

17 februari:De koning opent het Multatuli-jaar door een gedenksteen te onthullen in de Nieuwe Kerk, Amsterdam.

18 februari:Willem-Alexander en Máxima zijn aanwezig bij het seminar ‘Indonesia and the Netherlands: a joint future’ in de Brakke Grond, Amsterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren