Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Elizabeth overleeft zichzelf

Koningin Elizabeth wordt vaak als stijf en emotieloos omschreven. Dat komt vooral doordat ze al decennialang slechts drie vragen gebruikt in haar gesprekjes met het publiek.

De bekendste is: “Bent u van ver gekomen?” En ongeacht of de gelukkige die wordt aangesproken slechts de straat heeft moeten oversteken of honderd kilometer heeft moeten rijden, antwoordt ze altijd: “En dat helemaal om mij te zien? Wat ontzettend aardig van u.” Om dan zonder verder iets te zeggen een stukje verder te lopen en vervolgens weer een willekeurige persoon tussen het publiek aan te spreken over het weer. Het liefst houdt de koningin het bij die vragen, maar heel af en toe zet ze de derde vraag in: of de mensen die op de voorste rij staan lang hebben moeten wachten. En dat kan ze afronden met dezelfde zin als die bij de andere twee vragen: “Wat ontzettend aardig van u.”

De Engelse koningin zou deze vragen steevast stellen, omdat ze gewoon niet in staat is om spontane gesprekjes te voeren. Als het over paarden of honden gaat, kan ze honderduit vertellen, en tussen intimi zou ze verrassend kunnen zijn, maar als koningin probeert ze evenwichtig te zijn en dus heel erg voorspelbaar. En ze zoekt contact met het publiek, iets wat bijvoorbeeld koningin Beatrix nooit deed. Die vond het juist respectloos om korte, nietszeggende vragen te stellen en dan weer door te lopen. Als ze het publiek al iets vroeg, dan was dat vooral omdat ze wist dat er onder die mensen bijvoorbeeld veel weerstand tegen een nieuw gebouw was geweest en die wilde ze dan ook horen bij de opening. Zo maar lukraak mensen aanspreken die achter de dranghekken stonden, deed ze nooit. Maar zo droog en voorspelbaar Elizabeth in het openbaar is, zo flexibel moet ze zijn als het om haar eigen familie gaat.

Voor elke moeder is het vreselijk om te lezen dat je zoon wordt genoemd in een schandaal rond een veroordeelde pedofiel en dat hij seks zou hebben gehad met een zeventienjarig meisje. En dan komt korte tijd daarna de kleinzoon die het populairste lid van de hele familie is, aankondigen dat hij zijn koninklijke rol wil neerleggen. Als je 68 jaar plichtsgetrouw koningin bent geweest, kun je niet snappen dat twee jonge mensen niet de verplichting voelen om zich in te zetten voor het land. Maar toch geef je toestemming. Om vervolgens de oudste kleinzoon Peter Philips – de zoon van prinses Anne – op bezoek te krijgen, die meedeelt dat zijn huwelijk na elf jaar voorbij is. Onder andere omdat zijn vrouw Autumn niet haar leven lang ‘toneel’ wil hoeven spelen als lid van de koninklijke familie. Als een bijna 94-jarige die haar taken nog altijd in perfectie vervult te horen moet krijgen dat om die reden het huwelijk zal worden ontbonden, kan ik me voorstellen dat de Queen af en toe het gevoel krijgt dat zij te láng heeft doorgeleefd.

Agenda 2020 Koninklijk huis

25 februari: Fotosessie in Lech, Oostenrijk.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren