Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zacht bedje, hard beestje

Het mooiste mos in het bos vind ik sterretjesmos. Officieel is ‘fraai haarmos’ de naam, Polytrichum formosum op z’n Latijns. Namengeverij laat ik over aan de taxonomie.

Een ‘taxonoom’ is een bioloog die zich bezighoudt met het vinden, beschrijven, benoemen en indelen van planten en dieren. Het vinden van mos is in deze kale, winterse tijden makkelijk zat. In het bos of op de heide komt u de groene sterretjes vast wel tegen. Zet uw leesbril op, kniel naast zo’n zacht groen bedje van mos en verbaas u. De plantjes zijn piepklein en fraai. Met een beetje geluk komt u de sneeuwspringer, of sneeuwvlo, tegen. Dat is een insectje (het lijkt wat op een kleine mier), dat nú door het mos hupst. Tussen het mos en in de sneeuw, daar horen deze winterharde beestjes thuis.

…met natuurliefhebber en natuurspecialist Kees Loogman. Nu alle bladeren gevallen zijn, richt hij zijn blik op quasi saaie plantjes: mossen. Zo komt hij ook drie bijzondere beroepen tegen en een winterhard insect.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren