Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Lintenknippers

De meeste Nederlanders hebben met verbijstering de kwestie rond prins Harry en zijn echtgenote Meghan gevolgd. In zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland speelt de monarchie een grote rol. Het zijn ook de twee landen waar de monarchie het populairst is. Meer dan bijvoorbeeld in Zweden, waar koning Carl Gustav en kroonprinses Victoria steeds met nieuwe fotosessies, initiatieven en persmomenten moeten komen om in beeld te blijven.

De Britse samenleving is een andere dan de onze. Het is nog altijd een klassenmaatschappij en het is heel moeilijk om dat te doorbreken. De adel speelt nog een grote rol en boven alles en iedereen staat de monarchie. Koning George de Vijfde, de grootvader van koningin Elizabeth, had een goed gevoel voor de tijdsgeest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Engeland gebombardeerd met Duitse bommen die de namen Saksen, Coburg en Gotha droegen. Dat was toen de achternaam van de Britse koninklijke familie. De Britten begonnen hun koningshuis steeds meer als Duitsers te zien. En in feite waren ze dat ook. Koningin Victoria sprak vloeiend Duits, haar man, prins Albert van Saksen-Coburg-Gotha, sprak Engels met een vet Duits accent, net als Queen Mary, de vrouw van George V. Dit laatste paar zag de revolutie in Rusland, waar volle neef tsaar Nicolaas was afgetreden en hoopte naar Engeland te kunnen te vluchten.

Zijn neef George wilde dat echter nie, omdat hij vreesde dat de komst van de rijke Russische tsaar de Britse arbeidersklasse boos zou maken en ook daar een revolutie zou starten. Hij verbrak ook alle banden met zijn neef, de Duitse keizer, en alle andere Duitse verwanten en herdoopte de familienaam in Windsor. Een briljant keuze, want het maakte de familie ineens net zo Engels als dat eeuwenoude, prachtige kasteel dat symbool stond voor het onoverwinnelijke Engeland. En de laatste zet was dat hij en zijn familie zich zichtbaar maakten. De koning en de koningin, gevolgd door hun kinderen, trokken het hele land door en bezochten ziekenhuizen, fabrieken en markten. Zo legden zij de basis voor de monarchie die wij nog steeds kennen. In Engeland zette men de hele familie in, zelfs neven en nichten. Zij krijgen immers een toelage en moesten iets terugdoen voor dat geld. In Nederland volgde men al snel. Alleen was hier de koninklijke familie voor de Tweede Wereldoorlog zo klein, dat een ontmoeting met een lid van het koninklijk huis bijzonder bleef.

Gelukkig zagen politiek en Oranjes op tijd in dat de zeven prinsen die Beatrix en Margriet op de wereld hadden gezet ook allemaal, flauw gezegd, lintenknippers konden worden. Ze zouden geen toelage krijgen en zelf hun brood moeten gaan verdienen. In de klassenmaatschappij is dat nog niet doorgedrongen. Als prins ben je beschikbaar voor de monarchie en daarvoor krijg je een riante toelage plus koninklijke behuizing. Als we dat hier zouden doen, dan waren er veel meer republikeinen. Maar niet in Engeland. Prins Harry wil in zijn eigen onderhoud voorzien, meer zijn dan een lintenknipper en zijn vrouw wil ook meer inhoud in haar werk. Hoe durven ze! Ze vallen de Queen af, het Britse volk en zijn nog net niet met pek en veren naar Canada gejaagd. In dat land worden ze overigens ook niet bepaald met open arme ontvangen. Daar is een petitie gestart door mensen die niet zitten te wachten om te betalen voor de beveiliging van het koppel.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren