Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vrouwen met hartfalen gebaat bij lagere dosering

Wereldwijd gelden voor mannen en vrouwen dezelfde standaarden voor het gebruik van medicatie bij hartfalen.

Onderzoek van het UMCG laat zien dat voor vrouwen de optimale dosering aanzienlijk lager ligt (de helft) dan voor mannen. Volgens de onderzoekers is het de hoogste tijd de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen met hartfalen nader te onderzoeken. In Nederland kampen 227.000 mensen met hartfalen. De pompfunctie van het hart gaat hierbij steeds verder achteruit. Hartfalen wordt behandeld met medicijnen die langzaam opgebouwd worden naar de optimale dosering. De richtlijnen voor de optimale dosering zijn gebaseerd op studies waar vooral mannen aan meededen (80%). De bevindingen van het UMCG zijn niet omgezet in nieuwe richtlijnen en betekenen zeker geen vrijbrief om zelf de dosering te verminderen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren