Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Verzamelen verbindt! lezers helpen elkaar om collecties uit te breiden

De rubriek ‘Mijn Verzameling’ is een doorslaand succes. Het aantal verzamelaars onder de lezers van MAX Magazine is groot. Maar misschien nog belangrijker: talloze lezers helpen andere lezers hun collectie uit te breiden. Kortom: MAX verbindt.

Het zijn enerzijds ‘ontzamelaars’ die blij zijn om hun verzameling af te staan omdat ze stoppen met hun hobby en de (klein)kinderen er niet blij mee kunnen maken. De meeste mensen hebben echter voorwerpen in huis waarmee ze verzamelaars gelukkig kunnen maken: bidprentjes, asbakken, suikerzakjes, handtekeningen, olijfblikken… De lijst is lang.

Bijzonder zakdoekje
Er gaat vrijwel geen dag voorbij of uw verslaggever stuurt wel een lezersmailtje door naar de verzamelaar die vervolgens bepaalt wat hij of zij daarmee doet. Heleen Nooteboom stond in MAX Magazine nummer 46 met haar prachtige presse-papiers. “Oh wat lief dat MAX al die reacties doorstuurt. Net weer eentje, een exemplaar uit Venetië.” Elly van Wees zag haar collectie speciale zakdoekjes uitbreiden met diverse andere. Heel bijzonder is het zakdoekje dat in 1983 werd verstuurd door Toos van der Valk als bedankje aan al die mensen die haar schreven na haar ontvoering in 1982 en veilige terugkeer. De tekst op dat zakdoekje luidt: “Angst en verdriet hielden ons tijdens de ontvoering geheel in hun macht. Echter, uw warmte, uw betrokkenheid hebben dit enorm verzacht. Daarom wil ik u als dank voor dit kostbaar medeleven een herinnering van gezamenlijk leed en vreugde geven.”

20.000 gulden verdampt
Huub van Gestel spaarde telefoonkaarten. Hij kreeg de meeste mailtjes van mensen die nog wel een stel van die kaarten hadden liggen. Huub is echter gestopt. “Ik denk dat na mijn overlijden niemand deze kaarten wil hebben”, verzucht hij. Dat zou best eens kunnen kloppen, zo blijkt uit de mail van Willem van Merkesteijn (77). Hij begon in 1989 ook fanatiek telefoonkaarten te sparen. Anders dan Huub van Gestel verzamelde hij ongebruikte telefoonkaarten, dus met een geldbedrag erop. Hij vertelt: “Wereldwijd werden zo veel setjes telefoonkaarten uitgegeven en die kocht ik bijna allemaal. Ze zijn nu niets meer waard. Met de komst van de mobieltjes stortte deze markt volledig in. De verzameling heeft mij circa 20.000 oude guldens gekost en dat vond mijn vrouw echt niet leuk. Dus als u verzamelt, zou ik zeggen: bezint eer ge begint.”

Heel veel hobbyvreugde
Het overgrote deel van onze verzamelaars steekt relatief weinig geld in hun hobby. De verzamelingen zijn in de meeste gevallen ook niets waard, maar geven wel in hoge mate hobbyvreugde. Jos van Zon verzamelt oude aantekenstrookjes. Hij kon zijn collectie met vele tientallen strookjes uitbreiden. Evert Hoogendijk stuurde een groot aantal aantekenstrookjes naar Van Zon. Hij zegt: “Ik werkte vroeger op een groot kantoor en wij kregen veel aangetekende enveloppen binnen. Die strookjes bewaarde ik, maar verzamelde ze niet echt. Ik heb ze nu naar de heer Van Zon gestuurd en die was er erg blij mee. Het is toch leuk om iemand een plezier te doen.”

Gratis of toch niet
In vrijwel alle gevallen schenken onze lezers gratis en voor niets spullen voor een verzameling. Zoals Rianne Jansen die enkele giraffen schonk aan verzamelaar Dik van der Voet uit Gorinchem. Sake Krist denkt daar een slagje anders over. Hij stond onlangs (nummer 45) in deze rubriek met zijn verzameling kinderboeken en strips. Hij wil zo langzamerhand afscheid nemen van zijn verzameling kinderboeken en kreeg heel veel reacties. Hij zegt: “Dat is de kracht van MAX Magazine, maar niemand wil een cent voor mijn verzameling betalen en voor niets gaat de zon op.”

De meeste lezers weten niet wat er met hun verzameling gebeurt als zij afscheid hebben genomen van het aardse leven. Eerlijk gezegd houden de meeste verzamelaars zich daar ook helemaal niet mee bezig, tenzij de verzameling serieuze waarde heeft. Gien Broodman (87) woont in Amsterdam. Dit jaar werd zij weduwe na een huwelijk van 63 jaar. “Ik heb een enorme verzameling gegevens uit de regeerperiode van koningin Wilhelmina tussen 1898 en 1938. De verzameling was van mijn moeder en zij was van 1899. Ik ben nu een beetje aan het opruimen en vraag me af wie ik daar een plezier mee kan doen.” Geri Broekhuizen uit Hoofddorp heeft een complete verzameling beschuitbussen met opdruk en meer dan 230 kopjes. “Er zullen best waardevolle items bij zitten, maar ik zou niet weten welke. De kopjes zijn allemaal superklein uit grootmoeders tijd zoals Art Deco, maar ook hedendaags. Misschien leuk voor een espressobar, ik zie wel.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren