Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Máxima’s bakkie troost

De afgelopen week was koningin Máxima voor haar VN-werk in Pakistan en ik mocht met haar mee. Ik vind deze reizen het mooiste onderdeel van mijn werk.

Niet alleen omdat je in een paar dagen tijd vele uren doorbrengt met iemand en haar daardoor beter leert kennen, maar ook omdat haar werk zo interessant is. Máxima noemt telefoons geen luxe speeltjes maar basisbenodigdheden. Met een smartphone kan het leven van arme mensen inderdaad snel verbeteren. Geld overmaken, kleine leningen afsluiten: het kan allemaal zo veel sneller en simpeler als grote bedrijven bereid zijn deze groep mensen serieus te nemen. De koningin praat daarvoor wereldwijd met regeringsleiders en grote bedrijven, maar ook met mensen aan de onderkant van de samenleving die met kleine bedrijfjes een inkomen bij elkaar verdienen, maar weinig zekerheid hebben. Voor die laatste groep moet zij relatief veel moeite doen.

In Pakistan wilde zij een paar projecten in Lahore bezoeken. Dat is ruim vier uur rijden vanuit de hoofdstad en daarom stonden we al om kwart voor zeven voor het hotel te wachten op Hare Majesteit, die tot verbijstering van de Pakistani naar buiten kwam lopen met haar eigen koffer in de hand. En daarna zette de hele stoet zich in gang. Reizen met de koningin in dit soort landen werkt best verslavend. Want alle straten worden vrijgemaakt en je kunt dus overal zo doorrijden. En zelfs aan de boze gezichten van de automobilisten die al tijden vast staan, raak je snel gewend. In Pakistan reden we ook nog in een konvooi. Dat betekent dat ‘we’ extra beveiligd werden door elite-eenheden met automatische geweren.

En die nemen geen halve maatregelen. Omdat de koningin had aangegeven dat ze halverwege de rit even de benen wilde strekken en een kop koffie wilde drinken, werd langs de route een heel tankstation met allerlei restaurants ontruimd. En daar was inderdaad een soort Pakistaanse Starbucks waar men verteld had dat er een super-VIP zou langskomen voor een espressootje. Een paar minuten voordat de twintig auto’s met de tot de tanden toe bewapende politieagenten, lijfwachten en militairen daar aankwamen viel de stroom uit. En kon men behalve gekoelde dranken niets leveren.

De koningin zei wel even te wachten totdat de stroom er weer was. Maar een kwartiertje later werd duidelijk dat het allemaal niet zo snel zou lukken. Er werd geschreeuwd en enkele lagere bedienden renden vervolgens naar de ook al voor de gelegenheid gesloten McDonald’s. Daar schonk men koffie uit grote kannen in de beroemde papieren bekers.  En die was nog warm. De stroom werkte daar nog wel en ook de espresso van Máxima kon dus gemaakt worden. De rest van de delegatie, waaronder ik, kregen de grote papieren bekers met de gele M en daarin een donkerbruine substantie die aan koffie deed denken. Maar wat was-ie na al dat wachten lekker…

Agenda 2019 Koninklijk huis

7 december
Prinses Catharina-Amalia wordt 16 jaar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren