Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De grote royal family

Toen koningin Elizabeth werd geboren, in 1926, lag een leven in de schaduw van de troon in het vooruitschiet. Ze zou nooit echt hoeven werken, geen financiële zorgen kennen en haar levenswerk kunnen maken van het fokken van paarden.

Want wie lid is van de koninklijke familie wordt van de wieg tot het graf verzorgd. Het liep voor Elizabeth anders. Haar vader werd koning en in 1952 volgde zij hem op. Elizabeth’s vader George VI had niet veel dat hem geschikt maakte voor het koningschap. Hij was ziekelijk, stotterde, dronk te veel en had last van driftbuien. Maar hij had ook een goed gevoel voor humor, veel discipline, een vrouw op wie hij dol was en twee schattige dochters, Elizabeth en Margaret, die hem op handen droegen. Om te zorgen dat de monarchie overal in het Britse rijk goed vertegenwoordigd werd, werden zijn broers, de hertogen van Kent en Gloucester, samen met hun echtgenotes veel ingezet. Hoewel de Britse monarchie naar buiten toe met de tijd is meegegaan, heeft Elizabeth dat niet gedaan als het om haar familie ging. Toen zij in 1952 op 26-jarige leeftijd koningin werd, vond ze de koninklijke familie ‘onderbezet’.

Op dat moment waren er naast de koningin ‘slechts’ prins Philip, haar moeder, zusje Margaret, één oom en twee tantes beschikbaar voor verplichtingen. En dus vroeg ze vier neven en een nichtje, de kinderen van de hertogen van Kent en Gloucester, om haar bij te staan. Zij reisden het Verenigd Koninkrijk en de wereld af om Elizabeth te vertegenwoordigen. En dat deden ze perfect. In ruil kregen ze een koninklijke toelage, een appartement in één van de paleizen en een eigen hofhouding. Ze leven bijna allemaal nog en hebben nog af en toe koninklijke verplichtingen, al hebben jongere Britten geen idee meer wie het zijn. Elizabeth’s nichtje, prinses Alexandra van Kent (82) heeft nog steeds haar eigen hofdames en een particulier secretaris, alsmede huishoudelijk personeel. Haar neef, de hertog van Gloucester, is 75 jaar en heeft al zijn leven lang een valet, die hem helpt met aankleden, zijn kleding klaarlegt en persoonlijke zaken regelt, zoals het pakken van een koffer. Alice, de moeder van de hertog van Gloucester, stierf in 2004, twee maanden verwijderd van haar 103de verjaardag. Elizabeth’s eigen moeder was bijna 102 toen zij in 2002 overleed. In een paleis slijt je kennelijk niet zo snel. Het runnen van het huishouden van Elizabeth’s moeder alleen kostte 15 miljoen pond per jaar. Maar prins Charles wil dat niet meer. Liever een kleine familie die harder moet werken dan verre familie die jaarlijks tientallen miljoenen kost en die toch niemand meer kent. Zodra hij koning wordt, bestaat de koninklijke familie alleen nog maar uit hem en Camilla en de gezinnen van zijn zoons William en Harry. Opvallend: zus Anne en broer Edward zijn het met hem eens. Prins Andrew was tegen. Maar die is door zijn eigen gedrag uit de monarchie gezet, met inlevering van zijn toelage. Nog vóór zijn achterneven en achternicht, die ‘veilig’ zijn zolang Elizabeth nog leeft.

Agenda 2019 Koninklijk huis

Er zijn in de komende periode geen officiële activiteiten.

25 december
Prins Bernhard wordt 50 jaar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren