Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Sweet sixteen

Bij de koninklijke familie vloeit de alcohol rijkelijk

Over een paar weken, 7 december om precies te zien, viert prinses Amalia haar zestiende verjaardag. Ik kan me uit mijn jeugd niet herinneren – het is al enige tijd geleden – dat er destijds op een speciale manier bij het bereiken van die leeftijd is stilgestaan. Je mocht vanaf je zestiende – toen nog – bier en wijn drinken. Maar dat mocht ik daarvoor ook al. Shandy – een mix van 7up en bier – was toen heel populair op feestjes en met oud & nieuw kregen we ook altijd een glaasje champagne om mee te proosten. Ik weet niet hoe dat op Huis ten Bosch gaat, maar bij de koninklijke familie vloeit de alcohol – vooral wijn – rijkelijk, dus ik kan me voorstellen dat daar tradities misschien een grotere rol spelen dan regels en wetten die voortdurend veranderen. Maar er is ook ruimte voor nieuwe tradities. En dat is zijn de sweet sixteen-feestjes zeker. Het is komen overwaaien uit Amerika, maar ook in de Latijns-Amerikaanse landen, vooral in de betere kringen, populair. In Amsterdam worden ze groots gevierd, omdat de zestiende verjaardag een nieuwe fase van vrijheid inluidt. Zestienjarigen mogen een scooter en het is de bedoeling dat ze het feestje helemaal zelf mogen regelen. In Amerika gaat het er vaak luxe aan toe. Met speciale sweet sixteen-taarten, avondjurken, limo’s, een fotograaf, een discjockey of zelfs een speciaal ingehuurde band.

Qua ruimte en catering hoeven de koning en de koningin zich geen zorgen te maken. Maar hun dochter is wel de laatste in haar klas die zestien wordt en heeft dus al diverse andere voorbeelden gezien. Bovendien zijn de meesten de zestien al gepasseerd, wat ook het hele feestje een andere dimensie kan geven. En dan de belangrijkste eis bij de meeste van die feestjes: de ouders mogen er niet bij zijn. Nou heeft paleis Huis ten Bosch genoeg ruimtes waar Willem-Alexander en Máxima zich kunnen verschuilen, maar zouden haar vrienden niet juist de koning en de koningin graag eens ontmoeten?

Ik ken Amalia niet, maar wat ik over haar hoor is dat ze geen doorsnee (bijna) zestienjarige is. Waar haar zusje Alexia juist heel erg met mode bezig is, houdt Amalia meer van paardrijden. Rap en hiphop zijn ook niet haar ding, maar stevige popmuziek weer wel.
Ik denk dat ze zich voor haar zestiende verjaardag vooral verheugt op de scooter. Die heeft ze – ik ken de koningin een beetje – misschien wel zelf bij elkaar moeten sparen. Maar die zal haar nog makkelijker – en sneller – de wereld laten ontdekken. Even naar zee, of terug naar haar oude schoolvriendinnen in Wassenaar: het wordt allemaal veel makkelijker en nog zelfstandiger…

Agenda 2019 Koninklijk huis

23 november
Koning Willem-Alexander opent het vernieuwde herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Vught. 

28 november
De koning reikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams.
‘s Avonds wonen Willem-Alexander en Máxima een concert bij in het Muziek­gebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

29 november
Koningin Máxima is bij het jubileumcongres van CNV Vakmensen in Nieuwegein.
Koning Willem-Alexander opent het nieuwe TechMed Centre van de Universiteit Twente in Enschede.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren