Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Enig kind op je 70ste

Lezer Anton van der Meijden uit Hoorn stuurde ons een brief met daarin een zin die zijn verdriet aangrijpend samenvat: “Ik heb nooit broertjes of zusjes gehad.” Anton schreef ons dat hij op zijn huidige leeftijd meer dan ooit de eenzaamheid van het enig kind zijn voelt. Reden voor MAX Magazine om Anton thuis op te zoeken.

Anton was een laatste kans-baby. Het was zijn vaders tweede huwelijk en zijn moeder was net veertig toen hij werd geboren. In die tijd vrij ongebruikelijk, helemaal omdat het bij die ene telg bleef. Zelf stond Anton daar nooit zo bij stil: “Ik werd fantastisch verzorgd en qua eten en drinken waren er geen grenzen. Wilde ik nog een gevulde koek? Prima! Daarbij kwam ik regelmatig over de vloer bij mijn oom en tante die vier kinderen hadden.” Ook de jaren erna was het enig kind zijn nooit een issue. Hij had vrienden in overvloed, leerde zijn huidige vrouw kennen en werd zelf vader van twee kinderen. Pas toen zijn schoonmoeder op zijn vijftigste overleed, werd hij geconfronteerd met een onbekend gemis. Anton: “Ik zag mijn vrouw met haar broer en zus herinneringen ophalen, met verdriet, weemoed en soms humor, en samen de taken verdelen. Ineens realiseerde ik me dat ik er altijd alleen voor had gestaan voor wat betreft de zorg, hun overlijden, et cetera. Ik heb toen wel even een potje zitten janken.”

Achterstevoren geboren
“‘Je bent achterstevoren geboren’, zei een goede vriend van me laatst. Misschien heeft hij gelijk. Ik ben de laatste tijd meer met het verleden bezig dan de toekomst. Het is niet zo dat ik me eenzaam voel – ik heb een talent voor vriendschap volgens diezelfde vriend – het is meer een soort willen weten. Wanneer ik google naar ‘enig kind’ gaat het uitsluitend over jonge kinderen. Maar hoe ervaart mijn generatie het om enig kind te zijn op latere leeftijd? Lopen zij tegen dezelfde dingen aan als ik? In mijn hele vrienden- en familiekring ken ik niemand die enig kind is, maar ik ben natuurlijk niet de enige. Ik ben benieuwd of er MAX-lezers zijn die zich hierin herkennen. Daarbij vraag ik me af wat dit betekent voor de toekomst. Tegenwoordig houden steeds meer gezinnen het bij één kind. De zorg voor hun ouders kunnen ze straks met niemand delen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren