Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Moeten we onze ex-schoonzoon ook uitnodigen?

Binnenkort vieren wij ons vijftigjarig huwelijksfeest. We komen er maar niet uit of we ook onze ex-schoonzoon daarvoor moeten uitnodigen. Hij heeft altijd veel voor ons betekend en ook na de vechtscheiding van onze dochter hebben wij goed contact gehouden. Maar die twee mijden elkaar omdat er anders ruzie van komt. Wat adviseer jij?

Wilma en Berend

Die vreselijke vechtscheidingen… Wat dat toch teweegbrengt allemaal. Een scheiding is al diep triest, maar als er dan ook nog jaren wordt gevochten en geruzied, dan worden alle relaties eromheen ook ontwricht. Toch hebben sommigen zo’n gevecht nodig om een nieuw leven aan te gaan. Verblind door verdriet en woede wordt er dan helaas voorbijgegaan aan het feit dat het eigen leven ook dermate wordt vergiftigd waardoor een nieuwe start onnodig lang op zich laat wachten. Ik vraag me weleens af hoeveel mensen die in een vechtscheiding verwikkeld zijn van elkaar gehouden hebben, want anders steek je toch niet zo veel energie in het creëren van zo veel negativiteit. Het is niet iedereen gegeven om in harmonie uit elkaar te gaan en ik bewonder de mensen die dat wel kunnen. Zeker als je het liefst je (toekomstige) ex achter het behang wil plakken, maar jezelf toch kunt beheersen vanwege de kinderen, vind ik dat echt bewonderenswaardig. Wat ik u aanraad, is uw dochter te vragen wat zij wil. Zij is uw dochter en het lijkt mij niet meer dan logisch dat u haar wens voor laat gaan in dit geval met compassie voor haar keuze. Toch zal zij zich echt een keer los moeten wrikken van het gevecht met haar ex om haar eigen geluk niet in de weg te staan, maar uw huwelijksfeest lijkt mij daar niet het geschikte moment voor. Hoewel, als u met haar praat over het belang van haar toekomst, zou het zo maar kunnen dat zij gaat inzien dat het een keer klaar moet zijn, wil zij zichzelf kans geven op nieuw geluk.

Hoe krijg ik hem op tijd naar bed?

Mijn man en ik hebben verschillende slaappatronen. Ik ga meestal rond tien uur naar bed en terwijl ik dan op hem lig te wachten, gaat hij rustig nog naar een enge film op tv kijken. Daar houd ik niet van, want dan slaap ik heel slecht. Maar ik kan ook niet slapen als hij niet naast me ligt…

José

Het lijkt mij dat uw beider bioritmes niet gelijkliggen. U bent een ‘ochtendmens’ en uw man is een ‘avondmens’. Ons bioritme is een interne klok die aangeeft wanneer we willen eten, slapen of wakker worden. Bij een verstoring van dat ritme gedurende een korte periode zal ons lichaam zich aanpassen, maar bij langere verstoring kunnen we klachten krijgen als concentratieproblemen, darmproblemen, stemmingswisselingen, et cetera. Het kan dus zijn dat uw bioritme flink verstoord is waardoor u niet kunt slapen als uw man niet naast u ligt en ongeduldig en geïrriteerd op hem ligt te wachten. Een oplossing is om apart te slapen, dan heeft u niet in de gaten wanneer hij naast u kruipt, maar dat is geen optie voor u. Probeert u eens een slaap-app of een app met meditatieoefeningen. Dat brengt u tot rustige gedachten waardoor u wellicht toch in slaap valt zonder dat u steeds maar ongeduldig op uw man ligt te wachten. Als hij dan stilletjes naast u kruipt als de film is afgelopen kunt u, zonder drastische aanpassingen, toch lekker slapen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren