Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Een tegen eenzaamheid

MAX-directeur Jan Slagter, minister Hugo de Jonge, professor Erik Scherder, zangeres Trijntje Oosterhuis; zij en nog vele anderen werken woensdag 16 oktober mee aan het live-programma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Het is één van de grootste uitdagingen van deze tijd: het groeiend aantal mensen dat zich eenzaam voelt.

Ruim veertig procent van de Nederlandse volwassenen voelt zich eenzaam. Tien procent voelt zich zelfs ernstig of zeer ernstig eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden, wel komt het onder ouderen meer voor. Bij 85-plussers is maar liefst 63 procent eenzaam.

‘Zo simpel kan het zijn’

Het ministerie van VWS lanceerde vorig jaar de nationale coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid’. Jan Slagter: “Wij hebben ons aangesloten bij dit initiatief van minister de Jonge. Eenzaamheid onder ouderen is een heel groot probleem. Ik heb al jaren geleden geroepen: dit wordt volksziekte nummer één. Bij MAX ontvangen we veel brieven van ouderen die daarmee kampen. We hebben er al een keer een programma over gemaakt en ik vind het fantastisch dat er nu een coalitie is van verschillende pluimage; stichtingen, kerken, maar ook Albert Heijn en Jumbo, de ANWB… Die zeggen allemaal: we gaan hier onze schouders onder zetten, we gaan hier iets tegen doen. Een nationale campagne is belangrijk voor het bewustzijn, maar het moet lokaal juist allemaal gebeuren. De AH in mijn woonplaats heeft bij de koffiehoek een tafel neergezet met stoelen waar ouderen bij elkaar kunnen zitten. Dan komt de bedrijfsleider langs en die trekt even een pak koeken open. Zo simpel is het. Jumbo is nu bezig met een ‘kletskassa’ waar tijd is voor een praatje. Nou, dat soort simpele dingen. Dus wij hopen dat veel meer bedrijven en instellingen zich aansluiten. En dat dit een groot succes gaat worden om de eenzaamheid onder ouderen te bestrijden.”

Minister De Jonge taxichauffeur

De NPO haakt in oktober breed in op het thema. Omroep MAX doet dat met een anderhalf uur durende live-uitzending. “Er rust nog altijd een taboe op alleen al het woord eenzaamheid”, licht Jan Slagter toe. “Sommige mensen zijn al blij als er iemand voor ze staat bij de bakker, zodat ze voor het eerst in lange tijd even een babbeltje kunnen maken. Tijdens de tv-avond laten we portretten van eenzame mensen zien en komen initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan aan bod.”

Ook is er een belpanel met prominenten uit het bedrijfsleven en professionals van de Luisterlijn. Het panel staat enerzijds eenzame mensen te woord en zamelt anderzijds geen geld, maar ideeën in; bijzondere initiatieven om eenzaamheid te bestrijden.

Jan Slagter levert samen met Hugo de Jonge (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een bijzondere bijdrage aan het programma. Beide mannen zijn woensdag 16 oktober voor een dag taxichauffeur. Ze geven mensen die zich eenzaam voelen een lift naar vrienden of kennissen, waar ze om verscheidende redenen het contact mee zijn verloren. “Tijdens de taxirit zullen we vooral een luisterend oor bieden. Het moet sowieso geen zielige, maar vooral een positieve avond worden.”

Eenzaamheid is vaak onzichtbaar

Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en gedragsbioloog Patrick van Veen geven minicolleges. Scherder laat zien wat eenzaamheid met het menselijk brein doet. Van Veen kijkt juist naar de dierenwereld, waar eenzaamheid ook bestaat. Daarnaast is er muziek van onder anderen Trijntje Oosterhuis.

Het programma wordt gepresenteerd door Martine van Os en Sybrand Niessen. “Het gevoel hebben voor spek en bonen mee te doen. Het gevoel hebben dat er niemand op je zit te wachten. Dat niemand je serieus neemt, dat niemand je nodig heeft en dat niemand het belangrijk vindt dat je er bent. Dat is volgens mij eenzaamheid”, vertelt Martine van Os. “Eenzaamheid zit vaak achter de voordeur en is daardoor vaak onzichtbaar. We moeten weer wat meer naar elkaar omkijken. En het leuke is dat dat vaak veel minder moeilijk is dan het lijkt. Voer, als je enigszins de tijd hebt, wel dat ene gesprekje met die onbekende in de supermarkt en realiseer je dat je vaak de enige bent die zo iemand spreekt op die dag. Het zou fijn zijn als we het tij weer een beetje kunnen keren. Daarom is alle aandacht goed. Al is het alleen al om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen.”

Eén tegen eenzaamheid

Woensdag 16 oktober 21.25 uur NPO 1

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren