Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bent u voorbereid op een ramp?

Hoe handelt u als ons land wordt overvallen door een ramp en alle verbindingen langdurig uitvallen? Precies tien jaar geleden presenteerde toenmalig minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken met veel tamtam de Denk Vooruit-campagne. Zij adviseerde huishoudens een noodpakket in huis te halen met bijvoorbeeld een opwindbare radio, zakmes en EHBO-doos. We hebben eigenlijk nooit meer iets van deze campagne gehoord. Is de bewustwording toegenomen?

Ik denk dat de bewustwording niet echt is toegenomen”, vertelt prof. dr. Ira Helsloot. Hij is hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voorzitter van de stichting Crisislab. “Sinds de Watersnoodramp van 1953 hebben we geen echte ramp meer gehad. Gelukkig ook geen grote terroristische aanval. Daarom bereiden wij ons amper voor op een ramp. Dat doet de overheid ook niet, dus waarom zouden wij dat doen? Er zijn vrijwel geen schuilkelders meer bij eventuele atoomaanvallen. Tot 1989 hadden de elektriciteitsmaatschappijen reservemateriaal voor als er een ramp zou uitbreken. Dat is na de privatisering en het einde van de Koude Oorlog ook losgelaten. De overheid heeft geen opslagplaatsen met voorraden waar burgers iets aan kunnen hebben bij een catastrofe. Dus alle campagnes zijn tamelijk zinloos. Ach, de onderdelen van zo’n noodpakket zullen in de meeste gezinnen wel aanwezig zijn, maar niet in een aparte doos. Ik zou vooral veel water inslaan en een goede zaklantaarn aanschaffen.”

we zijn slecht voorbereid

Een rondgang langs een stuk of dertig ouderen en jongeren leert dat niemand een noodpakket in een speciale doos bewaart. De meeste ingrediënten uit het noodpakket (zie kader) zijn wel aanwezig. Alhoewel: een ouderwets radiootje op batterijen is bij slechts twee van de dertig personen in huis en bij eentje zijn de batterijen in het toestel uitgelopen. De radio dien je bij een ramp af te stemmen op een regionale zender, maar slechts één persoon weet dat uw regionale omroep door de overheid gebruikt kan worden als rampenzender. De meeste mensen hebben ook geen waarschuwingsfluitje. Ook een zaklamp en extra batterijen zijn lang niet altijd voorhanden. “Ik heb toch het lampje van mijn smartphone”, vertelt Bart-Jan. Hij is van na de val van de Muur. “Oh ja, zonder stroom is hij gauw op en dan geeft hij geen licht meer.”

waar is uw rampenfolder?

Niemand van de ondervraagden heeft een rampenfolder in zijn meterkast. Mijn buren Dinie en Kees van Houselt hebben een aantal jaren geleden wel een aggregaat gekocht. “De stroom viel een paar keer bij ons in de buurt uit. Eén keer langer dan een dag, dus heeft mijn man zo’n ding gekocht”, vertelt Dinie. “Dan praat je over een generator op benzine van bijna 800 euro. Bij langdurige stroomuitval heb je dan altijd stroom, als je tenminste brandstof in voorraad hebt.” Dan schiet Dinie in de lach: “Dat ding stond al jaren ongebruikt in ons schuurtje. We zullen hem nooit gebruiken, want onlangs is het aggregaat gestolen.”

laatste ramp? 2007!

De website crisis.nl wordt door de overheid ingezet tijdens (dreigende) rampen. De laatste keer dat dit gebeurde, weet waarschijnlijk niemand meer. Op 18 januari 2007 was een groot deel van het autoverkeer ontregeld en werd het treinverkeer gestaakt tijdens een zware storm met windstoten boven 130 kilometer per uur. Crisis.nl werd opengesteld omdat meerdere informatiebronnen niet meer beschikbaar waren. De site was toen korte tijd overbelast.

Op 24 juni van dit jaar was er een storing van het telefoon- en dataverkeer van provider KPN met als gevolg dat het alarmnummer 112 in het hele land drie uur lang onbereikbaar was. De Tweede Kamer reageerde woedend, want dit was niet voor de eerste keer. KPN en de verantwoordelijke minister Grapperhaus boden hun excuses aan. Een onderzoek werd aangekondigd en zal in het voorjaar van 2020 gereed moeten zijn. Op basis daarvan worden verdere maatregelen genomen met als doel dat 112 altijd bereikbaar blijft, wat er ook gebeurt. 

‘Blijf vooral relaxt’

Op internet zijn in allerlei prijsklassen noodpakketten te koop. De zeer uitgebreide natuurramp premium survival kit heeft onze speciale aandacht. Kost € 479 maar dan heb je 11,5 kilo aan noodartikelen zoals kookblikken, een minikooktoestel, breekijzer, stofmasker en ducttape. Hoogleraar Ira Helsloot haalt zijn schouders op. “Ik heb het niet in huis, want ons land is nog nooit zo veilig geweest met deltahoge dijken en een uitstekende infrastructuur. Blijf dus vooral relaxt als er toevallig toch ergens de stroom voor een paar uur of zelfs een paar dagen uitvalt. Kaarsjes aan en ouderwetse bordspelletjes op tafel met een dekentje over de benen. Vroeg naar bed en negen maanden later…”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren