Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Jeu de boules brengt mensen bij elkaar

Jeu de boules staat in Nederland vooral bekend als tijdverdrijf op de camping. Lekker een balletje gooien tijdens de vakantie. Maar de laatste jaren wordt het balspel in ons straatbeeld steeds populairder. Senioren beschouwen de jeu-de-boulesbaan als gezellige ontmoetingsplek. In het grensdorp Putte is het spel zo populair, dat drie extra banen zijn aangelegd. “We zijn fanatiek, maar het gaat vooral ook om het samenzijn!”

Als Frans Bauer niet zo luid uit de speakers had geschald, hadden de bewoners van het grensplaatsje Putte zich gemakkelijk op een Frans dorpspleintje kunnen wanen. Onder de schaduwrijke bomen vallen metalen jeu-de-boulesballen met doffe plofjes in het gras. Tientallen senioren spelen hier een potje petanque. Aan de rand van het veld staan enkele rollators. Op een houten scorebord wordt de stand nauwkeurig met wasknijpers aangegeven. Wie niet goed kan bukken, gebruikt een koordje met een magneet eraan om de bal op te tillen. Slechts één baan is een officiële, met de juiste afmetingen en voorzien van fijn grind. De rest van de spelers moet het doen met het hobbelige, wat kaalgesleten grasveldje.

Sociaal gebeuren
“Maar daar komt in september verandering in”, zegt Henk van de Brug (65), voorzitter van Koninklijke Ouderenbond (KBO) Putte, trots. “Jeu de boules is in Putte zo populair, dat we er drie volwaardige banen bijkrijgen. Het grasveld speelt niet lekker. Je mist het balgevoel. De gemeente heeft tienduizend euro beschikbaar gesteld voor de aanleg van de banen. We zullen desondanks ook nog vaak op gras moeten spelen, want er doen steeds meer mensen mee. Het gaat daarbij niet alleen om het spel, maar vooral ook om het sociale gebeuren”, legt Van de Brug uit.

De zeventig gepasseerd
De jeu-de-boulesbanen grenzen aan Multi Functioneel Centrum de Biezen, dat voorzien is van een café, biljarttafels, feestzalen en een sporthal. Een drankje of een leuk contact is dus nooit ver weg. “En we hebben er buiten een tent bij, dus we zitten goed beschut als het regent”, vertelt Theo Rasenberg (74). Hij begon enkele jaren geleden met een stel vrienden van de voetbalclub jeu de boules te spelen. Elke woensdag kwamen de mannen bijeen. “De meesten van ons zijn de zeventig gepasseerd. Je zoekt dan naar een andere, rustigere bezigheid. Samen hebben we toen een echte jeu-de-boulesbaan aangelegd. Dat besloten we onder de vlag van KBO Putte te doen. Dan ben je meteen verzekerd als iemand per ongeluk een bal tegen een auto zou gooien of iets dergelijks.” Al gauw bleek dat meer mensen, ook uit het België, geïnteresseerd waren. “Ze zagen ons bezig en wilden meedoen. Hartstikke leuk natuurlijk. Op drukke dagen en bij toernooien spelen we op zes velden met dertig mannen en vrouwen.”

Mensen leren kennen
Hoewel het spel volgens de regels wordt gespeeld en regelmatig de meetlat tevoorschijn komt om de afstand tot het kleine houten balletje te bepalen, is het volgens Ineke Jansen vooral een sociale ontmoetingsplek. Voor haar bood het spel uitkomst toen haar man vier jaar geleden overleed. “Wij brachten samen veel tijd in Frankrijk door. Daar werd natuurlijk veel jeu de boules gespeeld. We hadden er zelf ook een setje ballen liggen, maar gek genoeg deden we het nooit. Op dat idee kwam ik pas hier in Putte. Het is een gezellig spel. Ik leerde allerlei nieuwe mensen kennen. Na afloop drinken we samen een drankje of maken we een dansje. Putte leeft!”

Fanatiek
Met eventuele beperkingen wordt rekening gehouden. Wie last heeft van een arm of hand, mag ook onderhands gooien. “We zijn daarin niet al te streng, maar we doen het spel wel volgens de regels. En verliezen doen de meesten liever niet. Het gebeurt weleens dat iemand met de zijkant van de voet zijn bal een stukje dichterbij duwt”, zegt Theo lachend.
Ineke bekent dat ze behoorlijk fanatiek is geworden. “Gisteren won ik nog met veertien punten. Maar het gaat de ene keer beter dan de andere. Er zitten heel goede spelers uit België tussen. Die ketsen je bal weg. Daar kan ik weleens de pest in hebben”, lacht ze.

Nieuwe vriendschappen
Ook in de rest van Brabant wordt jeu de boules omarmd. Steeds vaker is het spel in het straatbeeld te zien. Zo zijn in verschillende wijken in Vught al jeu-de-boulesbanen aangelegd. De VVD maakt zich in Den Haag sterk voor de komst van drie jeu-de-boulesbanen. Dat moeten aantrekkelijke plekken worden waar oudere mensen samenkomen. Op het lijstje staan het Lange Voorhout, de Fahrenheitstraat en de wijk Loosduinen. In het noordelijke Assen reageerden senioren aanvankelijk wat sceptisch op het Franse balspel. ‘Wat moeten we met jeu de boules?’ Inmiddels heeft serviceflat De Anemoon in Assen een eigen jeu-de-boulesbaan; the place to be voor ouderen. Er wordt niet alleen een balletje gegooid, maar ook een glas wijn gedronken en een praatje gemaakt. Zo ontstaan nieuwe vriendschappen.

“Dat is het mooie van dit spel”, verklaart Henk van de Brug enthousiast. “Het brengt mensen samen!”
“En je hoeft er verder niet veel voor te kunnen. Je moet alleen zorgen dat je niet uitdroogt”, zegt Theo en hij neemt nog een slok bier. “Proost!”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren