Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoezo: ‘Dan neem je toch een nieuwe?’

Begin deze zomer is na een kort ziekbed mijn hond Brammetje overleden, een prachtige Yorkshireterriër. Brammetje was mijn makker, mijn maatje en zijn overlijden heeft me meer aangegrepen dan ik dacht. Ik kan nog steeds boos en verdrietig worden als mijn omgeving dingen zegt als “Het is toch maar een hond?” of “Dan neem je toch een nieuwe?” Ik vind dat zó harteloos… Of overdrijf ik?

Mabel, Loosdrecht

Laat me raden: het zijn vast mensen die nog nooit een hond hebben gehad die dat zeggen? Velen die geen hond hebben ervaren, hebben geen idee van de liefde die het dier kan geven. De onvoorwaardelijke trouw, het spelen, het tegen je aan slapen, het onbeschrijfelijk enthousiasme waarmee ze je begroeten als je weer thuiskomt… Pas sinds ik zelf een hond heb, begrijp ik hoe zo’n beestje een echte vriend of als een echt familielid kan zijn. Ik wist namelijk ook niet dat een hond gezichtsuitdrukkingen heeft zodat je het dier kan ‘lezen’. En dat hij uit zichzelf je tranen weglikt als je huilt of je op een andere manier troost bij verdriet, was mij ook onbekend. Dus word vooral niet boos, het is onwetendheid. Uw verdriet mag u uiteraard wel duidelijk maken met woorden als “Voorlopig is Brammetje voor mij onvervangbaar” of “Hij was mijn alles: mijn trouwe maat, mijn vriend, die is niet zomaar vervangbaar. Het doet me pijn dat je dat suggereert.”

Maar ik ken ook mensen die juist snel na het overlijden van hun hond ervoor kozen om een andere hond in huis te halen. Daarmee is niet gezegd dat ze harteloos zijn of hun overleden maatje zo snel zijn vergeten, maar zij weten dat het leven van een hond eindig is op een bepaalde leeftijd en kunnen daar emotioneel mee omgaan.
Verwerk het overlijden van uw Brammetje zoals u wilt en trek het u niet zo aan wat anderen zeggen. Het is uw verdriet, niet dat van hen.

Myrna Goossen
beantwoordt elke week vragen op basis van haar praktijk­gerichte studie psychologie en haar eigen levenservaring.

U kunt uw probleem aan
Myrna voorleggen via haar persoonlijke e-mail­adres myrna@maxmagazine.nl.
Per post kan ook: Redactie MAX Magazine, t.a.v. Myrna, Postbus 277, 1200 AG, Hilversum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren