Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Vrouwenvoetjebal

Farce majeure en voetbal. “Dat wás wel een ding”, zegt men tegenwoordig. Gezien de prestaties en publiciteitsgolven in de jaren 70 en 80 konden wij er niet aan ontkomen ons met dit onderwerp bezig te houden.

De meesten van ons waren ook wel liefhebbers van voetbal, met uitzondering van Fred Benavente. Ik durf het bijna niet te herhalen wat hij van deze sport vond en wat hij te pas en te onpas riep: “Voetbal, een proletensport.” Op voetbalrellen na wilde hij daarom niet graag meewerken aan onderwerpen over dit volksvermaak. Hoe hij nú zou reageren op de enorme hype van het vrouwenvoetbal, is moeilijk in te schatten. Het begrip proleet zou hij in ieder geval niet meer kúnnen en ook niet willen gebruiken, denk ik. Hij was immers een liefhebber van vrouwelijk schoon. Daarom denk ik dat hij met heel andere ogen naar de dansende paardenstaarten en slanke vrouwenlichamen gekeken zou hebben, dan naar de vaak uitzonderlijk beschilderde en uitgedoste lijven van het mannenvoetbal. Het is geloof ik nog niet zo lang geleden dat er sprake was van ‘damesvoetbal’ of ‘meisjesvoetbal’. Het kan verkeren. Het zijn en waren nu dappere ‘vrouwen’, ‘leeuwinnen’ zelfs, die ons in de vaart van de internationale voetbalwereld hebben opgestoten. Leeuwin is het vrouwtje van de leeuw… en die leeuw moest men niet in zijn hempie laten staan. U kent waarschijnlijk het lied nog wel waarin Jan de Cler de prestaties van ons Nederlands Elftal op de radio bezong. De verzen werden afgewisseld door het refrein: ‘Hup Holland Hup… want de leeuw(in) op voetbalschoenen, durft de hele wereld aan.’ Hoe de Cler het gezongen zou hebben tijdens de afgelopen wereldkampioenschappen voor vrouwenvoetbal is niet zo makkelijk te raden. Want wat bijvoorbeeld had er in plaats van ‘hempie’ gezongen moeten worden?

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren