Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Fijnstof niet zo fijn

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO leven negen van de tien mensen wereldwijd in gebieden met veel fijnstof. Het stof zou zelfs verantwoordelijk zijn voor zeven miljoen doden per jaar. Ongeveer een derde deel van de longkankerdoden en een kwart van de hartdoden zijn het gevolg van fijnstof. Fijnstof is met het blote oog niet zichtbaar, maar we ademen het wel in. Gemiddeld ademen we zo’n twintigduizend keer per dag. We ademen schone, maar ook minder schone lucht in. Verkeer, industrie, intensieve veeteelt, open haard, roken en barbecue veroorzaken fijnstof. Ook binnenshuis hebben we te maken met fijnstof veroorzaakt door verf, cosmetica, schoonmaakmiddelen en printers. Grote deeltjes hoesten we uit, kleinere deeltjes kunnen zich in de longen nestelen en de allerkleinste deeltjes kunnen via de longen zelfs in de bloedbaan komen. De enige echte aanpak van het probleem is het voorkomen van het ontstaan van fijnstof. Driekwart van het fijnstof ontstaat door menselijk handelen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren