Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

De zwijgende koningin

Niet alleen Máxima, maar waarschijnlijk ook haar man en dochters zullen zich onlangs wanhopig hebben gevoeld, toen de storm opstak rondom de ontmoeting van de koningin en de Saoedische kroonprins.

Deze Mohammed Bin Salman wordt internationaal gezien als de feitelijke machthebber in zijn land én als het brein achter de moord op journalist Jamal Kashoggi. Die werd op het consulaat van Saoedi-Arabië gedood en in stukken gesneden, waarna de delen van het lichaam zijn verdwenen. Dat wordt de kroonprins door de wereld kwalijk genomen, al ontkent hij zelf elke vorm van betrokkenheid. Zelfs als hij de waarheid vertelt, dan nog is hij geen type waarmee je zou willen omgaan. Saoedi-Arabië schendt mensenrechten aan de lopende band. Homo’s worden er gestenigd, democraten onthoofd, dieven moeten hun hand laten afhakken. Bijna de hele wereld knijpt voor deze barbaarse toestanden beide ogen hard dicht. En het is ook vanwege de enorme olievoorraden van het land, dat MBS, zoals de kroonprins meestal wordt genoemd, nog kan reizen. Ieder ander zou meteen op een buitenlandse luchthaven worden gearresteerd. MBS kan echter gewoon afreizen naar de G20-top en daar tussen de wereldleiders rondlopen. Volgend jaar is hij er zelfs de gastheer van. En dan zal hij dus ook een bijeenkomst moeten organiseren over steun aan gelijke rechten en mogelijkheden voor vrouwen. Koningin Máxima is erevoorzitter van de G20-steungroep die het programma Women20 promoot. Die steungroep bestaat uit onder meer Angela Merkel, Theresa May, Christiane Lagarde en Ivanka Trump. En die willen dat Saoedi-Arabië meer gaat doen voor de positie van vrouwen. De koningin zal dat ook duidelijk hebben gemaakt in het gesprek waarover ze vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid ook met Stef Blok, de minister van Buitenlandse Zaken, had overlegd. Maar toen de foto verscheen, was er geen officiële duiding vanuit Nederland. Het publiek zag alleen ‘Máxima en de moordenaar’, en daarop reageerden Kamerleden vanuit de heup schietend, maar zonder kennis van constitutionele zaken. En het dieptepunt kwam toen een VN-rapporteur Máxima zelfs medeplichtig noemde aan de moord op Kashoggi, omdat ze er niks over had gezegd tijdens de ontmoeting. Het zorgde ervoor dat buitenlandse media schreven over een faux pas van onze koningin. Zij kon zelf niet reageren. Dat is de afspraak. Informeel werd er alles gedaan om via het netwerk de schade te beperken. Maar de storm ging pas liggen toen de premier zo’n 48 uur na de ontmoeting verklaarde dat de koningin alles perfect volgens de regels had gedaan en dus niet ‘een beetje dom’ was geweest. In de tussentijd was de koningin min of meer publiekelijk aan de schandpaal genageld en zal ze de rest van haar leven geconfronteerd worden met deze ontmoeting, hopelijk met de toevoeging dat er sindsdien veel is verbeterd voor vrouwen in Saoedi-Arabië.

De ontmoeting van Máxima met de Saoedische kroonprins leidde tot veel commotie.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren