Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

De straf voor Van Agt

Oud-premier Van Agt kwam onlangs in het nieuws omdat hij op 88-jarige leeftijd een beroerte had gehad. Gelukkig vertelde zijn dochter Eugenie dat hij geestelijk nog in orde was en goede kans had op volledig herstel.

Ik heb altijd een zwak voor hem gehad. Dat kwam misschien omdat hij in Vught woonde, waar ik ben geboren en opgegroeid. Het komt zeker ook omdat hij altijd bereid was om vragen over het koninklijk huis te beantwoorden. Daarin was hij uniek. Politici zeggen liever niks, bang om te openhartig te zijn of om bij de Oranjes uit de gratie te vallen. Van Agt had daar geen last van. Die was al uit de gratie gevallen, al werd dat natuurlijk nooit hardop gezegd. Maar uit het feit dat hij nooit Minister van Staat is geworden – in tegenstelling tot de meeste oud-premiers – was al iets te merken. Een Minister van Staat wordt een soort adviseur van het staatshoofd. Het is een erefunctie en wordt toegekend aan politici waarin het staatshoofd een groot vertrouwen heeft. Van Agt was premier onder Juliana én Beatrix en dus een gouden contact als het ging om iets over de twee koninginnen wat te zeggen. En dat deed hij dan ook vaak, op zijn geheel eigen wijze, in prachtige volzinnen over allerlei zaken waarover een politicus nou juist nooit zou praten. Zo zei hij eens over Juliana: “Het is voor haar beslist jammer dat ze niet is gescheiden. Dan had ze een beter leven gehad. Erger dan met wie hij te bedde ging, was misschien wel dat hij haar vernederde, en plein public onaardig behandelde. Hij kon erg naar tegen haar zijn: ‘Ach mens, hou je mond.’ Hij vond het gezeur als zij wat zei.”

Juliana vertelde hem en anderen eens tijdens een diner in volle ernst over de buitenaardse wezens die uit een UFO waren gestapt en contact hadden gelegd met enkele aardbewoners. “’Wat nou zo wonderlijk was’, zei ze, ‘ze spraken hun taal!’ Er viel na haar woorden een diepe stilte. Iedereen tuurde naar zijn bord. Je durfde elkaar niet aan te kijken.” Beatrix kwam er minder gunstig vanaf, al waren er minder sappige details. Hij vond dat zij zich gedroeg als een juf bij wie hij op examen moest komen. Hij noemde haar dan ook vaak een ‘buizerd’, een roofvogel vanaf grote hoogte de kleinste details zag.

Juliana vertelde Van Agt tijdens een diner over buitenaardse wezens die uit UFO’s kwamen.

Agenda 2019 Koninklijk huis
7 juli
Prinses Margriet is aanwezig bij het Europees Kampioenschap Rolstoelbasketbal Vrouwen in het Topsportcentrum Rotterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren