Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zomervogels

Stap ik op de boot naar één van de Waddeneilanden, dan hoort daar het brutale geluid van meeuwen bij. Vanuit de haven vliegen ze een eindje mee, hopend op een stuk brood. De bemanning heeft liever niet dat je ze voert, maar kinderen vinden het geweldig.

“Ieks! Hij beet bijna in mijn hand. Moet je die grote daar zien! Gats, hij poept, hahaha.” Meeuwen zwaaien je uit en even later, een paar honderd meter van het eiland, heten andere meeuwen je welkom. Het zijn de ultieme vakantievogels, ze horen ook bij een mooie dag op het strand of in de duinen. ‘Pas op de meeuwen op het terras, ze pikken zo je lekkere taart mee’, las ik vanmorgen. Het was een waarschuwingsbordje in een duinpaviljoen waar ik koffie bestelde. Meeuwen houden van mensen. Dat wil zeggen: ze vinden alles lekker wat wij ook lekker vinden, van appeltaart tot patat en zelfs haring met uitjes.

Wie is wie?
Gek word ik ervan, alle meeuwen lijken op elkaar. Er leven heel wat soorten in ons land. Onder andere de drieteenmeeuw, dwergmeeuw, geelpootmeeuw, grote en kleine burgemeester, grote en kleine mantelmeeuw, kokmeeuw, Pontische meeuw, stormmeeuw, vorkstaartmeeuw, zilvermeeuw en zwartkopmeeuw. Het makkelijkst te herkennen vind ik de kokmeeuw met zijn chocoladebruine kop (dus mag u hem ook kapmeeuw noemen). Om het toch weer lastig te maken: zodra het kouder begint te worden, verdwijnen die bruine veertjes en heeft de kokmeeuw een witte bol.

Braken en kraken
Als u deze zomer de kans heeft een meeuwenkolonie te bezoeken, doen! De gids zal u aanraden geen nette kleren aan te trekken, want bezorgde meeuwenouders willen indringers nog weleens onderschijten. Maar verder is het hartstikke leuk. In de kolonie barst het zomers van de jonkies die de eerste tijd nog afhankelijk zijn van hun ouders. Jonge zilvermeeuwen ‘weten’ vanaf het moment dat ze uit het ei kruipen hoe ze aan eten moeten komen. Ze tikken met hun snaveltje op de rode vlek die op de grote gele snavel van pa en ma zit. Tiktiktik… en de ouder braakt eten op dat hij aan het jong voert. Slimme vogels, die meeuwen. Ze weten ook donders goed hoe je vuilniszakken en -bakken kraakt.

De grote mantelmeeuw is de grootste in zijn soort. Vliegend meet hij van vleugelpunt tot vleugelpunt ruim 150 centimeter.

…met natuurliefhebber en natuurspecialist Kees Loogman. Hij houdt van vogels, zeker ook van meeuwen. Maar het lukt hem nog altijd slecht om al die soorten uit elkaar te houden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren