Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Kluten in kleiputten

Het is één van mijn favoriete plekjes: het uitzicht vanaf de dijk van de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten in Noord-Holland.

Graag laat ik (buitenlandse) gasten hier zien dat Nederland echt meters onder de zeespiegel ligt. Voor de kust bevindt zich sinds kort het vers opgespoten duingebied dat het achterland in de toekomst voor overstroming moet behoeden. Wie zich in oostelijke richting omdraait, ziet de laag geleden Harger- en Pettemerpolder, een buitengewoon bijzonder natuur- en vogelgebied door de waterputten die er zijn achterbleven na vroegere kleiwinning voor dijkversterking. Kluten, grote sterns en de tureluur zijn er van dichtbij waar te nemen. Door de overgang van zout naar zoet water is ook de vegetatie uniek. Boswachters van Natuurmonumenten vertellen tijdens excursies graag over de geschiedenis van het landschap en de bijzondere biotoop. Wie mee wil, wordt aanbevolen stevige schoenen aan te trekken en een verrekijker mee te nemen. Boeken via de website onder natuurgebieden. 23 juni en 7 juli natuurmonumenten.nl 035-6559911

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren