Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoe schoon is uw huis?

Je ziet het vaak: vooral oudere dames die overdreven lang bezig zijn met het schoon- maken van hun huis, terwijl manlief zijn handen niet uit de mouwen steekt, ook al is hij gepensioneerd. Hoe ‘poetserig’ bent u?

Bij cabaretier en tekstschrijver Hans Dorrestijn (79) leidde de schoonmaakverslaving van zijn vrouw tot een echtscheiding. In zijn boek ‘Finale kwijting’ (2000) maakte hij op onbeschaamde wijze gehakt van zijn ex die hem iedere keer dat hij het huis binnenkwam van onder tot boven met de stofzuiger van ‘vuil’ ontdeed.

Huisdieren en stof
Als huishoudspecialist kom ik steeds vaker (jonge) senioren tegen die helemaal geen zin meer hebben om uren per dag aan het huishouden te besteden. Ik diep een brief uit 2012 op van een dan 82-jarige, kwieke man. Hij schrijft: “We zijn verhuisd naar een mooi appartement. Eindelijk loopt mijn vrouw niet meer de hele dag door het huis te schuifelen om dingen schoon te maken, ook al zijn die voorwerpen vaak helemaal niet vuil. Ik werd daar knettergek van. We hebben nu voor het eerst een vaatwasser, geen huisdieren meer en een strak interieur. Het huishouden is een fluitje van een cent en we kunnen nu echt van ons pensioen genieten.” Deze man had gelijk. Als u toch verhuist naar bijvoorbeeld een appartement of kleiner huis, koop dan vooral een praktische woning of laat het huis ‘verbouwen’ tot een onderhoudsvriendelijke stek. Met moderne keukenapparatuur, maar ook een harde vloer en geen vloerbedekking. Geen glazen meubeldelen, want dat trekt stof aan, en geen glimmende meubelen. Het meeste vuil wordt overigens door huisdieren veroorzaakt.

Onzichtbaar vuil
De vraag is: hoe schoon moet uw huis zijn? Dat bepaalt u natuurlijk zelf. Als u het leuk vindt om de hele dag te poetsen, moet u dat vooral blijven doen. Maar als de partner zich daar enorm aan ergert, is er een probleem. Schoonmaken is niet zelden een gewoonte. Dat leidt ertoe dat sommige dingen overdreven vaak worden gedaan. Elke dag stofzuigen terwijl er niet eens huisdieren zijn. Daarentegen ontsnappen bepaalde klussen aan onze aandacht, terwijl zij veel noodzakelijker zijn. Dat leert tenminste een onderzoek van Domain. Kijk eens naar de houder van uw elektrische tandenborstel. Plastic tasjes die elke keer worden hergebruikt zijn een bron van bacteriën. Dat geldt ook voor deurknoppen, lichtschakelaars en het toetsenbord van de computer.
Het is misschien schrikken, maar uw mobieltje bevat achttien keer meer bacteriën dan de wc-bril.

Ouderwets proper
Opruimen is ook een kunst. Schoonmaken is zo gebeurd als u zichzelf aanleert om dingen meteen op te ruimen, zoals uw kleren, tijdschriften en lege flessen. Een schone toiletbril is heilig. Mannen, leer zittend plassen of doe de bril omhoog! Over heren gesproken, die doen aantoonbaar veel minder in het huishouden. Ook na hun pensioen laten ze moeder de vrouw het vuile werk opknappen. Dames, pik dit niet. Ga desnoods in staking! Trek uw man uit zijn fauteuil. Met vier handen bent u zo klaar en kunt u samen leukere dingen doen. Misschien is deze boodschap niet aan de lieve Dicky Poot besteed. Zij was kraamverzorgster en mailde mij in januari: “Alles wat ik zie, wordt opgeruimd en schoongemaakt. Ik heb nog groene zeep, omdat ik de geur zo lekker vind en de Dettol spuitbus voor in de wc. Daar ruikt het altijd fris en glimt de bril. Ik lever een voortdurende strijd tegen de haren van mijn hondje en de twee katten. Eigenlijk moet ik elke dag stofzuigen. Ik ben 74 jaar en woon in een kleine, schone en gezellige eengezinswoning met een mooi voortuintje. Ik voel ik me er rijker dan de mensen die zich zo belangrijk voordoen.”

Gooi het bed open
U vindt op internet overal lijstjes hoe vaak u iets moet schoonmaken. Daar moet u zich niets van aantrekken, dat maakt u zelf wel uit. U hoeft echt niet elke week uw beddengoed te verschonen als u van uzelf schoon bent en weinig zweet. Maak uw dekbed ’s ochtends niet op, maar gooi het bed open. Als u geen huisdieren heeft, hoeft u maar één tot twee keer per week stof te zuigen. Wij maken één keer per maand de koelkast schoon. De ramen worden aan de buitenkant gemiddeld ook één keer per maand grondig gedaan. De vitrage gaat één tot twee keer per jaar in de was (wij roken niet). De boekenkast maak ik één keer per jaar (enigszins) stofvrij.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren