Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Dure Kousenband

Het ontvangen van de Orde van de Kousenband door Willem-Alexander voelde bijna alsof ik hem zelf kreeg. Maar helaas: ik ben geen Brit en al helemaal geen monarch. Royalty is zeg maar mijn beroep, maar ridderordes zijn mijn hobby.

Ik verzamel ze ook, in de meest exclusieve vorm: de grootkruizen. Dat zijn die mooie sjerpen en glimmende borststerren die de koning en meestal ook de koningin dragen bij bijvoorbeeld staatsbezoeken. De kleur(en) van de sjerp laten zien om welke orde het gaat. Aan de laagste kant hangt het kruis van de Orde, een grote versie van wat er aan een medaille hangt. Op het jasje of de jurk hangt de borstster. Van veel beroemde Europese ridderordes heb ik de originele versies thuis. Hoe dat komt? Lang zoeken en sparen, want het is een dure hobby. Deze grootkruizen kosten tussen de honderden en honderdduizenden euro’s. Het grootkruis van de Orde van Oranje-Nassau kun je vinden voor een paar duizend euro. Maar die moesten toch na het overlijden van de overledene worden teruggestuurd? Ja, maar alleen als die onderscheiding ná 1984 is verleend. Daarvóór mochten de nabestaanden de onderscheidingen houden. En die komen regelmatig op de markt. Maar de versierselen van de Orde van de Kousenband zal ik nooit kunnen bemachtigen. Die gaan voor tonnen of zelfs meer van de hand. Inmiddels moeten die ook terug worden gestuurd, omdat het Britse koningshuis vol afgrijzen zag welke enorme bedragen ervoor betaald werden. Dat heeft de prijs alleen maar verder opgestuwd.

In de bijna 700-jarige geschiedenis van de Orde waren bijna alle leden beroemde mensen. De enige ‘boventallige ridders’ – de term die wordt gebruikt voor familie van de koning(in) of de buitenlandse leden van de Ridderorde – zijn sinds 1612 de Oranjes. Met uitzondering van Willem II, die te kort leefde, zijn alle stadhouders en regerende koningen en koninginnen lid geweest. Dat Willem-Alexander een Kousenband-ridder zou worden stond wel vast. In 2017 droeg de Koning de versierselen al bij het staats- bezoek aan het Verenigd Koninkrijk nadat hij in de Orde benoemd was. Toen heeft bijna niemand erover geschreven. Maar nu hij zou worden geïnstalleerd was er veel publiciteit. En bijna iedereen gebruikte als oprichtingsjaar van de Orde 1338, terwijl het 1348 moet zijn. Waar je je best mag vergissen over iets wat in 2011 of 2012 gebeurde, luistert het juist bij zo’n oude Ridderorde nauw. Al snel bleek de Rijksvoorlichtingsdienst de bron. Daar had iemand bij het schrijven van het bericht op de 3 in plaats van de 4 gedrukt. En het grootste deel van de media had dat gewoon overgenomen. Fouten maken is menselijk, maar lezers die de fout opmerken reageren altijd onthutst. Terecht: ze hebben recht op de juiste informatie. Zeker van een deskundige. Maar ook die blijft een mens.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda Koninklijk huis 2019

29 juni
Prinses Beatrix is aanwezig bij de vijftigste editie van de Zeeuwse Dag van het Paard in Oosterland (Schouwen-Duivenland).

2 juli
Koningin Máxima opent – als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap – Coding College Codam in Amsterdam.

4 juli
Koningin Máxima brengt een werkbezoek aan Bouwgroep Dijkstra Draisma in Dokkum.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren