Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Doen of laten?

Meer zorg is niet per definitie betere zorg. Niet-gepaste zorg is zorg die geen toegevoegde waarde heeft voor de patiënt en daardoor de patiënt onnodig belast, risico’s oplevert en geld kost. Onderzoek van Radboudumc laat zien dat de combinatie van gemotiveerde zorgverleners en goed geïnformeerde patiënten de kwaliteit van de zorg kan verbeteren en de kosten kan verlagen. Patiënten die doorverwezen waren voor een kijkoperatie in de maag kregen bijvoorbeeld een e-learning programma aangeboden om meer te leren over hun maagklachten. Daarna zag driekwart op eigen initiatief af van de kijkoperatie. In een ander project werd in huisartsenpraktijken het aantal vitaminebepalingen in het bloed met twintig procent teruggebracht. En in een groep ziekenhuizen werd het gebruik van urinekatheters met 25 procent verminderd.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren