Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Stemmen hoor!

Op het moment dat ik dit schrijf, is het koud, erg nat en waait er een harde wind over het MediaPark. Om meer dan één reden hoop ik dat het weer een stuk aangenamer is wanneer dit blad bij de abonnees op de mat valt. Volgens de weerprognoses hebben we het ergste achter de rug. En dat komt goed uit, want woensdag 20 maart moeten we eruit, op naar de stembus! Nu wijst de verkiezingshistorie uit dat de opkomst sterk wordt bepaald door de weersomstandigheden. Uit onderzoek na de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 waar 74,6% van de stemgerechtigden zijn stem uitbracht, bleek dat geslacht geen verschil maakt: de groep niet-stemmers bestaat voor de helft uit vrouwen en voor de helft uit mannen. Leeftijd, inkomen en vooral opleidingsniveau hebben wel invloed. Van de groep tussen de 25 en 34 jaar komt een derde niet opdagen. Een ander beeld zien we bij mensen tussen de 55 en 64 jaar: van hen blijft maar 17% thuis. Het is overigens niet zo dat ouderen per se trouw naar de stembus gaan: 55-plussers blijven in dezelfde mate thuis als jongeren van 18 tot 24 jaar. Er mag geen stem verloren gaan, dus als iemand in uw omgeving niet in staat is om naar het stembureau te gaan, help hem of haar dan; bied een ondersteunende arm aan of geef een lift met uw auto. Of regel dat diegene u machtigt om uit diens naam een stem uit te brengen. Nee, van mij krijgt u geen stemadvies. Daar bent u – met alle respect – oud en wijs genoeg voor! Mocht u er echt niet uitkomen, raadpleeg dan een stemwijzer op internet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren