Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Dit zijn wij

U weet het vast nog wel: toen nog prinses Máxima veroorzaakte in 2007 commotie door in een toespraak te zeggen dat ‘de’ Nederlander niet bestaat en dat zij ‘de’ Nederlandse identiteit niet kon vinden.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft nu 5.500 gewone landgenoten gevraagd naar wat zij typisch Nederlands vinden. Wat ons bindt is de taal, de vlag, het Wilhelmus, maar ook Koningsdag, de Elfstedentocht, Dodenherdenking, sportwedstrijden,  etsen, molens, dijken en polders, de Deltawerken en de Nachtwacht. Maar ook tradities als pakjesavond, Sinterklaas, oliebollen en ijspret. Onze helden zijn Anne Frank, Johan Cruijff en gewone burgers die een ander helpen. Belangrijke waarden vinden wij vrijheid, gelijkheid tussen mannen en vrouwen, tussen homoseksuelen en hetero’s, algemeen kiesrecht, vrijheid van meningsuiting en van onderwijs.

De vrijheid van godsdienst ontbreekt in de opsomming. Religie speelt in het bewustzijn van Nederlanders nauwelijks nog een rol, concludeert het SCP. Toch wordt wel belang gehecht aan christelijke feestdagen en aan een kerk in de buurt. Dat Nederland in rap tempo ontkerkelijkt – nog nooit verloren kerken zo snel hun leden – was voor ons aanleiding voor een groot achtergrondartikel (vanaf pagina 8). Daarvoor peilden we ook de meningen onder de leden van het MAX Opinie Panel. Wat blijkt: ook buiten het instituut ‘kerk’ om blijven we ons de essentiële levensvragen stellen en érgens in geloven. Lezen dus!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren