Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Geen betutteling

Na de recordwarme meimaand besteedde MAX Magazine in het begin van de zomer (in nummer 25) aandacht aan de middelen waarmee ouderen zich kunnen wapenen tegen de hitte.

Ook de tips uit het Nationaal Hitteplan van het Ministerie van Volksgezondheid kwamen aan de orde. Kort samengevat: drink voldoende, houd uzelf koel, houd uw woning koel, zorg voor elkaar. Wat een onzin, zei een woordvoerster van ouderenbond ANBO, toen dit hitteplan werd geactiveerd bij het begin van de eerste hittegolf van dit jaar. “Al die paniekverhalen. Het is toch logisch dat je vandaag geen winterjas aantrekt? Ouderen hebben wel vaker warme zomers meegemaakt.” Toch is dat hitteplan niet voor niets bedacht: jaarlijks overlijden honderden ouderen aan de gevolgen van de hitte, vooral 85-plussers. Als het één week één graad warmer is dan normaal, overlijden er dertig mensen extra. Met name kwetsbare ouderen hebben bij dit soort extreme omstandigheden extra aandacht nodig; mensen die wat minder redzaam zijn en waarvan de mantelzorgers op vakantie zijn. Door de berichtgeving over de warmterisico’s worden zij weer geattendeerd op voorzorgsmaatregelen. En dat heeft met betutteling niets te maken!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren