Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Geen zegels, wel recht

De heer Cardol is 77 jaar en geniet van een welverdiend pensioen. Op zijn zeventiende begon hij als fietsenmaker, om vervolgens carrière te maken in de bouw van luxe jachten. In totaal bouwde hij 47 jaren pensioen op, bij drie verschillende pensioenfondsen. De meeste pensioenjaren bouwde hij op bij PMT, namelijk 19. Toch ontvangt hij van PMT veruit het minste pensioen: 53 euro per maand.

Dit vond de heer Cardol erg weinig, maar hij besteedde er geen aandacht aan. Totdat hij zijn pensioendossier bekeek op mijnpensioenoverzicht.nl. Wat hij daar aantrof, klopte namelijk niet. Hij zou bij PMT pas vanaf 1987 pensioen hebben opgebouwd, in plaats van vanaf 1958. De heer Cardol nam contact op met PMT. Dat hield vol dat de informatie in het overzicht klopte.

Alles bewaard
Normaal eindigt hier het verhaal. Want wie kan er nou bewijzen waar hij zestig jaar geleden pensioen opbouwde? Wel, de heer Cardol kan dat. Hij heeft namelijk álles bewaard: loonstrookjes, arbeidscontracten… én de volledige pensioenadministratie, inclusief de pensioenzegels uit de jaren 50 en 60. We gaan dus door met het verhaal.
De heer Cardol stuurde een kopie van zijn pensioenarchief op naar PMT. Deze keer was het antwoord: “U heeft gelijk, maar wij hadden dit eigenlijk al verwerkt in onze administratie.” Dit stelde de heer Cardol alweer niet gerust. Zeker niet toen hij daarna een brief kreeg van PMT met de – onjuiste! – mededeling dat zijn pensioen omlaag zou gaan, omdat hij gescheiden zou zijn. De heer en mevrouw Cardol, al meer dan vijftig jaar gelukkig getrouwd, lazen de brief samen op de bank en besloten om maar eens contact op te nemen met ons spreekuur.

Klopt het… of niet?
Dit leek ons een ideale testcase: aan de hand van het complete archief van de heer Cardol konden we toetsen of de berekening van een pensioen van tientallen jaren oud eigenlijk wel klopt. Samen met een actuaris togen we naar PMT. Na twee lange besprekingen waren we er eindelijk uit: het pensioen van de heer Cardol klopt… niet. Nét niet. Er missen tien pensioenzegels. Waarschijnlijk heeft zijn werkgever die zegels in 1958 ten onrechte niet geplakt. En ook al zijn ze niet geplakt, de heer Cardol heeft er wél recht op. Want zelfs als je werkgever geen pensioenpremie betaalt, bouw je als pensioendeelnemer bij een verplicht gesteld pensioenfonds wél pensioenrecht op.

Krijgt u wel voldoende pensioen?
Het einde van dit verhaal: het pensioen van de heer Cardol zal iets naar boven worden bijgesteld. PMT erkende grote fouten in de communicatie te hebben gemaakt. Er kwam een grote bos bloemen voor mevrouw Cardol; zij heeft het uitpuilende archief van haar man op zolder immers altijd voor lief moeten nemen. En misschien het belangrijkste: PMT gaat met andere ‘zegeltjes’-pensioenfondsen na of hun gepensioneerden uit het zegeltjestijdperk wel altijd voldoende pensioen krijgen. Als u hier ook toebehoort: meld u zich bij ons, maar reken u niet meteen rijk. U zult, net als de heer Cardol, met stevige bewijzen moeten komen.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-6775511, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Elke week pakken juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombudsmannen een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren