Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Nieuwe collega’s

Als je royaltyverslaggever bent, maak je vele bijzondere momenten mee. En je ziet veel van de wereld. Maar je moet ook accepteren dat de allermooiste klussen aan je neus voorbij gaan. Voor de grote interviews bijvoorbeeld worden sinds tientallen jaren outsiders gevraagd.

Op de één of andere manier werkt het voor het koninklijk huis beter als men wordt geïnterviewd door iemand die normaal gesproken niet beroepsmatig met de Oranjes bezig is. Zo liet koningin Beatrix zich interviewen door schrijfster Hella Haasse en koos koning Willem-Alexander voormalig theatermaker en sportjournalist Wilfried de Jong om hem ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag te interviewen. Marcia Luyten, u kent haar misschien als presentator van het politieke tv-programma ‘Buitenhof’, is ook zo iemand die ik ineens als een collega kan beschouwen. Ze heeft ontslag genomen bij ‘Buitenhof’ om zich helemaal te kunnen overgeven aan een nieuw project: het schrijven van een biografie van koningin Máxima. Op Koningsdag, tijdens de viering in Groningen, maakte ik kennis met haar. Ze heeft geen gemakkelijke taak op zich genomen, maar Marcia kan wel op medewerking van Máxima’s omgeving rekenen, zo vertelde ze me op die dag. Met hulp van de Rijksvoorlichtingsdienst en premier Rutte is ze begonnen aan de eerste echte biografie van onze koningin. Marcia was toen ik haar sprak net terug uit Argentinië, waar ze onder anderen Máxima’s broer Martín en moeder had gesproken. Ook hartsvriendinnen van onze koningin en vroegere leraren en leraressen hebben hun medewerking toegezegd. Dat kan eigenlijk alleen maar nadat Máxima zelf toestemming heeft gegeven aan deze mensen om met Luyten te gaan praten. Dat is op zich jaloersmakend, want ik zou deze mensen natuurlijk ook dolgraag interviewen. Want over met name de jonge jaren van onze koningin is maar weinig bekend. Maar ik snap ook wel waarom ik die kans waarschijnlijk nooit zal krijgen. Net als voor de interviews met bijvoorbeeld Beatrix en Willem-Alexander geldt voor een biografie dat het beter is als die geschreven wordt door iemand die voldoende afstand heeft van de hoofdpersoon. Ik schrijf al bijna twintig jaar over Máxima en daardoor heb ik al een heel duidelijk beeld van haar. Maar voor Marcia Luyten is het onderwerp helemaal nieuw en zij kan dus een verse, onbevangen blik op de hoofdpersoon van haar boek richten. Ik heb er alle vertrouwen in dat Marcia met een goed boek komt. Allereerst natuurlijk door de medewerking van die fantastische bronnen. Ik vond haar bovendien een charmante en innemende persoonlijkheid en ook dát helpt als je wilt doordringen tot de intimi van koningin Máxima.

Marcia Luyten nam ontslag bij ‘Buitenhof’ om zich helemaal te kunnen wijden aan het schrijven van een biografie van Máxima.

Agenda Koninklijk huis 2018

10 juli
Koningin Máxima is ’s middags aanwezig bij scouting­groep Hubertus Brandaan in Voorburg voor een bijeenkomst van de organisatie van Roverway, een internationaal evenement voor scouts tussen de 16 en 22 jaar uit Europa.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren