Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Vliegende koningin

Toen onze koning in een interview vertelde over zijn bijbaan bij de KLM, ging dat de hele wereld over. Natuurlijk is het bijzonder dat een staatshoofd, een koning nog wel, er nog een baantje bij heeft.

En je zou heel veel redenen kunnen bedenken waarom hij het eigenlijk niet zou moeten doen, bijvoorbeeld omdat hij dus in feite voor een commercieel bedrijf werkt en ook verantwoordelijkheden heeft die niet passen bij zijn rol als staatshoofd. Maar iedereen weet dat vliegen zijn grootste passie is en we willen ook allemaal een gelukkige koning. Hij wéét ook alles van vliegen. We stonden eens tijdens een persgesprek in de tuin van Eikenhorst toen er nogal luidruchtig een vliegtuig over kwam. Ja, u leest het goed: ook het gezin van de koning woont onder een aanvliegroute van Schiphol. Toevallig vertelde hij net over de nieuwe Boeing 737 die de regering had besteld. “Vliegt die nu over?”, vroeg ik grappend. Maar zonder naar boven te kijken zei hij: “Nee, dit is een 747.” Koningin Máxima keek me aan en zei: “Hij weet er echt alles van. Aan het geluid hoort hij welk type het is.” Maar zij zelf is zo onderhand ook een expert in vliegen geworden. Eind mei, begin juni maakte zij in dertien dagen maar liefst negen vluchten. Het begon met een staatsbezoek aan Luxemburg, daarna voor een nachtje naar Denemarken voor een feest en de volgende dag stapte ze weer in het vliegtuig, dit keer naar India, voor haar VN-werk. De koningin kwam om half drie ’s ochtends in het hotel aan, maar zat zes uur later al aan de vergadertafel. De volgende dag vloog ze na een lange werkdag in Delhi in de avond naar Mumbai, waar ze ook laat in het hotel aankwam. De derde dag was ook flink volgepland en na al die vergaderingen ging ze linea recta naar het vliegveld om weer naar Amsterdam te reizen. Diezelfde avond stond er alweer een vliegtuigje klaar om het koninklijke gezin naar Duitsland te brengen, om bij goede vrienden met de kinderen te gaan logeren, om zondag weer terug te vliegen. Het zou mij dus niet verbazen als Máxima jaarlijks meer vlieguren haalt dan de koning-piloot.

Agenda Koninklijk huis 2018
20 juni
De koning opent ’s middags de nieuwe spoorlijn tussen Roodeschool en Eemshaven in Eemshaven.

21 juni
Koningin Máxima spreekt in de ochtend op het symposium Wijzer in geldzaken in de Ridderzaal, Den Haag en opent later gebouw Zuid van de Performance Factory, een werk- en ontmoetingsplek in een voormalige textielfabriek in Enschede.

22 juni
Koning Willem-Alexander opent ‘s middags de Noordkaap, een nieuwe multifunctionele woonvoorziening van het Leger des Heils in Amsterdam-Noord.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren