Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zonder oordelen

Mijn vorige column, over mensen die gemene opmerkingen maakten over Amalia, eindigde met een persoonlijk verhaal: hoe ik, toen ik 205 kilo woog, echt last had van de bijna dagelijkse scheldpartijen op Twitter over mijn gewicht en dat het zelfs totaal averechts werkte.

Inmiddels ben 110 kilo lichter en dat heeft ook uiterlijk tot een metamorfose geleid, waarvoor ik nog dagelijks heel veel complimenten ontvang. En ik geef het toe: dat is heerlijk, ten opzichte van hoe het vroeger was. En ook wordt vaak gevraagd: wat vindt koningin Máxima ervan? Maar die heeft er nooit wat van gezegd. En evenmin de andere Oranjes of hun hofhouding. En dat vind ik, eerlijk gezegd, een hele geruststelling. Want één van de voordelen van mijn werk is dat het hof, waarmee ik zowel de koninklijke familie als de hofhouding bedoel, een oordeelvrije omgeving is. Er zal daar, achter de schermen, misschien best eens een onaardig woord zijn gevallen over mijn uiterlijk. En toen prinses Margriet en haar echtgenoot in 2007 in Oostenrijk hun gouden huwelijk vierden en daar de media uitnodigden voor een heerlijk buffet, maakte hun zoon Maurits een foto van hoe ik achter mijn gevulde bordje zat. “Geniet ervan”, zei hij aardig tegen de journalist die toen zo’n 170 kilo woog. Misschien is die foto daarna rondgegaan in de familie, maar zelfs dat kan ik me niet voorstellen. Er is nooit een opmerking gemaakt toen ik superdik was en ik daar, bij bijvoorbeeld een persgesprek, zichtbaar last van hand. Puffend en hevig transpirerend stelde ik dan mijn vraag en nooit werd er iets gezegd. En ook niet toen ik zichtbaar veel was afgevallen. En eerlijk gezegd: zo hoort het ook. In mijn geval is het vooral een positief verhaal, maar je kunt ook veel gewicht zijn kwijtgeraakt door een ziekte. En als je dan ook complimenten krijgt, komen die heel anders aan dan nadat je, door anders te gaan leven, veel gewicht bent kwijtgeraakt. Het hof houdt met alles rekening. Een verademing!

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda Koninklijk huis 2018

23 mei
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen t/m 25 mei een staatsbezoek aan Luxemburg.

25 mei
De Koning opent de overzichtstentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’ in het Groninger Museum. Prinses Laurentien is jarig, zij wordt 52 jaar.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren