Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Overleven zonder supermarkt in Zuiderzeemuseum

Het buitenmuseum van het Enkhuizer Zuiderzeemuseum is weer geopend. Tot eind oktober is het thema ‘vers van vroeger’: wat at men zo’n honderd jaar geleden? Waar kwamen de ingrediënten vandaan? En – heel belangrijk in een tijd zonder koelkast – hoe maakte je eten zo lang mogelijk houdbaar?

Even naar de supermarkt gaan is er niet bij eind negentiende eeuw. Het grootste deel van de Zuiderzeebevolking leefde toen nog zelfvoorzienend. Een flink deel van de dag was men bezig met het vergaren en verwerken van zelf verbouwd of gevangen voedsel. Boeren, arbeiders en burgers ontwikkelden bewaartechnieken zoals drogen, roken, zouten, inleggen en wecken om hun eten te conserveren tot ver in de winter. Bezoekers kunnen er nu sprot proeven bij de visrokerij, oude fruitsoorten ontdekken in de boomgaard en genieten van een ouderwets ‘ulevelletje’. Kinderen doen er een leuke puzzeltocht met beloning. Het hele seizoen door vinden er thema-evenementen plaats, zoals Kom in de kas, het Zuiderzee ambachtenweekend en de Oogstweekenden. De ingrediënten van vroeger vormen ook de basis voor nieuwe smaken in het museumrestaurant met gerechten als kruudmoes, kapkool en watergruwel.

t/m 28 okt
zuiderzeemuseum.nl
0228-351111

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren