Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Museum Gouda pakt uit

Museum Gouda heeft momenteel drie tijdelijke tentoon­stellingen tegelijkertijd in huis, die elk voor zich al de moeite van een bezoek waard zijn.

De expositie met werk van de in Gouda geboren en in Brugge beroemd geworden 16de-eeuwse schilder Pieter Pourbus is een primeur. Niet eerder werd zijn werk in ons land bij elkaar getoond. Dat de maatschappij sterk veranderde tijdens Pourbus’ leven is goed te zien in zijn schilderijen: ze hebben deels nog middeleeuwse kenmerken, maar de periode van de renaissance is ook al zichtbaar. Fijnschilder Henk Helmantel viert zijn vijftigjarig kunstenaarschap in Gouda, Gorssel en Taiwan. In Museum Gouda hangen zijn realistische stillevens uit de periode 1977-2017. Henk Helmantel heeft net zo lang geschoven met zijn schalen, glaswerk en fruit tot er op de doeken een hoge mate van abstractie is ontstaan. Het gaat hem niet meer om de weergave van de voorwerpen op zich, maar om het geheel, de harmonie en het licht; als in de traditie van Vermeer en Mondriaan, zijn grote voorbeelden. Dan is er ook nog een presentatie van de collectie Paul Arntzenius, verzamelaar van de Haagse School en de School van Barbizon. In 1964 schonk hij zijn gehele collectie aan Museum Gouda. In een aparte zaal wordt een selectie topstukken van de Franse en Nederlandse schilderkunst uit de 19de en vroeg 20ste eeuw getoond.

t/m 17 juni
museumgouda.nl
0182-331000

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren