Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Als de zon maar schijnt

Misschien kent u hem ook wel: de app waarmee je het weerbericht voor de komende twee weken kunt volgen van zo’n beetje alle grote plaatsen in de wereld. Ik gebruik hem bij vakanties, maar het meest rond Koningsdag. Want uitgerekend die dag valt of staat met het weer.

Het programma kan nog zo leuk zijn, maar als iets in de stromende regen moet worden gedaan, wordt het al snel troosteloos. En als het de hele tijd regent, zijn de mensen op het einde van de route zelfs verkleumd. Dat maakt het handen schudden ook niet leuker. Als kroonprins was koning Willem-Alexander al solidair met het publiek dat geen paraplu’s mag gebruiken (vanwege veiligheid en zichtbaarheid) en gebruikte hij geen paraplu. En zijn broers en neven volgden hem daarin. Ook zij kwamen dus doorweekt bij het eindpunt. Dat maakt de plaatjes er niet leuker op. Sinds Koninginnedag Koningsdag heet en op 27 april plaatsvindt, hebben we geluk gehad. Op sommige dagen was het koud, maar dat is niet het probleem. Daar kun je je tegen kleden. Maar echte buien hebben we nog niet gehad. Ik herinner me Koninginnedagen met hoosbuien en zijwinden waarbij een paraplu – ik gebruik die gewoon wel hoor – je ook niet droog hield. En dan zijn de 800 meter die de Oranjes afleggen – en waarover ze twee uur doen – ineens wel erg lang.
Ik houd nu al de weersvoorspelling voor Groningen in de gaten. En die wisselt elke dag. Gisteren stond er nog regen en bewolkt, maar vandaag wordt er op 27 april 15 graden en een zonnetje verwacht. Als die lijn wordt doorgezet, wordt het die dag alsnog stralend weer. Ik ben een optimist, maar ook een realist. Want zelfs als er een stralende dag wordt voorspeld, neem ik zekerheidshalve toch een paraplu mee. Want we weten allemaal dat het weer hier altijd kan omslaan en dat het geluk dat Willem-Alexander tot nu toe heeft gehad met mooie, droge dagen een keer zal omslaan…

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda Koninklijk huis 2018

30 april
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven is jarig, hij wordt 79 jaar.

3 mei
Prinses Margriet opent ‘s middags in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de presentatie ‘Wij gaan naar Canada’.

4 mei
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren